Buffé 1
, beräkna åtgången, duka smart, kockknepen, genvä
garna, överraskningarna… Vårens läckraste festbuffé Nu är det hög tid att förbereda vårens och försommarens stora kalas. Här får du all hjälp du behöver för att lyckas med »den stora festen«. Välj din buffémat och börja planera – så är halva jobbet gjort! AV LINA WALLENTINSON, CAMILLA THÖRNQVIST, ELLINOR JIDENIUS & TONY WALLIN RECEPT OCH STYLING LENA SÖDERSTRÖM FOTO PER MAGNUS PERSSON (STORA BUFFÉN) SAMT ULRIKA POUSETTE (MENY 2 & 3) OCH CHRISTINA SUNDIEN (SMÅBILDER) Vårens läckraste festbuff é kan lagas långt i förväg – så att du slipper ta emot gästerna med andan i halsen. Och du kan njuta av din egen fest. För att verkligen lyckas är det viktigaste planering, planering och mer planering. Med bra framförhållning kan planerandet också bli kalaskul. Lite som att planera en härlig resa. Och tänka på allt det roliga som väntar. Bästa buff ématen är den som kan lagas i god tid och frysas in. Med våra rätter kan du faktiskt börja laga fl era månader i förväg. Erfarenheten säger att det ändå fi nns att göra när allt ska dukas upp! Het räkröra på vanliga lantchips blir en god start. Gärna med något bubblande i glasen. Ljuvligt goda ostpajer, tomatkompott, lite charkuterier och inläggningar samt bröd, gärna med en fräsch »spread«, utgör grunden. Till detta kan du välja mellan kyckling, lax och fl äskfi lé med matig sallad och sås; medelhav, svenskt och latino beskriver smakerna. Recepten är väl utprovade på kalas med många gäster. Det gäller allt från infrysning till smaksättning. Bläddra igenom tidningen och börja planera! Krydda bordet... Ställ färska örter, olja, vinäger, salt och peppar på borden så gästerna kan krydda maten lite extra. Samla dem gärna på ett fat eller i en liten låda. Vackert och väldoftande! …och låt det blomma Skapa effekt med flera små blomdekorationer i olika sorters glas och ställ på borden. Tajt budget? Lägg rosenblad och flytande ljus i skålar med vatten! Festpimpa besticken Linda in bestick i servetter och knyt ett snöre runt. Stick in en blomma, ett löv eller en kryddört. Ställ eller lägg besticksrullarna i en fin kruka, korg eller på ett fat. Smidigt och snyggt. BUFFÉ 3 • 2 012 5