Buffé 1
TIPS! MINIPAJER Den pysslige gör söta små minipaj
er i stället för en stor i långpanna. Receptet nedan ger 15 minipajer (ca 10 cm i diameter). Tänk på att gräddningstiden blir ca 5 minuter kortare. helt oemotståndliga LANTCHIPS MED HET RÄKRÖRA Mingelvänligt tilltugg som får fart på festen. Att först fräsa räkorna med vitlök och chili gör hela skillnaden. FÖR 10 PERSONER 300 g skalade räkor 3 vitlöksklyftor 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) 1/2 dl crème fraiche finrivet skal och juice av 1 lime 1 dl hackad koriander (ca 1 kruka) ca 1/2 påse lättsaltade lantchips (100 g) olivolja salt, peppar, tabasco DAGEN FÖRE FESTEN: 1. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Fräs vitlök och chili i 1 msk olja i en stekpanna ca 1 minut. Tillsätt räkorna och fräs 1 minut under omrörning. 2. Ta från värmen och lägg det frästa i en matberedare. Mixa grovt. Kyl snabbt ner. 3. Blanda crème fraiche, limeskal, limejuice och koriander. 4. Vänd ner räkfräset. Smaka av med salt, peppar och tabasco. Ställ i kylen. 30 MINUTER FÖRE SERVERING: 5. Fördela röran på chipsen. Bjud som drinktilltugg. Blir något över så ta fram det till vickningen. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. busenkelt TOMATKOMPOTT Gudomligt god följeslagare till såväl ostpaj som en klassisk ostbricka. Satsa på en riktigt god minitomat för bästa smak! GER CA 4 DL 500 g körsbärstomater, gärna på kvist 1 dl färskpressad citronjuice 2 dl socker 1–5 DAGAR FÖRE FESTEN: 1. Dela hälften av tomaterna. Lägg alla tomater i en vid kastrull. Tillsätt citronjuicen. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter. 2. Ta från värmen och strö över sockret. Blanda försiktigt. Låt småkoka 5–10 minuter till simmig konsistens. Låt kallna. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Ställ i kylen. 2–3 TIMMAR FÖRE FESTEN: 3. Ta fram kompotten och låt stå i rumstemperatur. Servera till ostpajerna och/eller en ostbricka. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. laga & frys in LYXIG OSTPAJ Varför välja bara en ost när man kan ha tre? Här förenas lagrad hårdost, ädelost och parmesan till en sagolik enhet. FÖR 20 PERSONER 300 g smör 7 dl vetemjöl 2 ägg FYLLNING 300 g lagrad ost (t ex gruyère eller cheddar) 200 g parmesan 300 g ädelost eller gorgonzola 4 dl crème fraiche 8 ägg 4 dl vispgrädde UPP TILL 3 MÅNADER FÖRE FESTEN: 1. Skär smöret i bitar. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare. 2. Tillsätt äggen och mixa snabbt ihop till en deg. (Eller nyp ihop smör och mjöl för hand. Tillsätt äggen och blanda snabbt ihop degen.) 3. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen. Sätt ugnen på 225°C. PAJTIPS! RIVA OST Gör du paj till fler än 10 personer är det smart att riva ost i matberedare eller satsa på färdigriven ost på påse, t ex cheddar, västerbottensost och ädelost. FRYSTIPSET! Förvara pajbitarna i en eller flera aluminiumformar lagom höga för att rymma två till tre lager. Lägg en bit bakplåtspapper mellan varje pajlager. Sätt på lock och frys in. 4. Fyllning: Riv den lagrade osten och parmesanen grovt. Smula ädelosten/gorgonzolan. 5. Tryck ut degen i en långpanna, ca 30 x 40 cm. Låt pajdegen gå upp lite på kanten. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen. 6. Vispa ihop crème fraiche och ägg i en bunke. Rör i grädden. Krydda med 1 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. 7. Fördela all ost i pajskalet. Häll över äggblandningen. 8. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter, tills fyllningen har stannat och fått fin färg. Låt svalna helt. Skär i portionsbitar, ca 5 x 5 cm. Förvara i frysen. TIDIGT PÅ FESTDAGEN: 9. Ta fram pajerna och låt tina i rumsvärme. 30 MINUTER FÖRE SERVERING: 10. Värm pajerna ca 10 minuter i ugnen på 150°C. FÖR ALLA? Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. 6 BUFFÉ 3 • 2 012