Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE CHRISTIAN GUSTAVSSON Fotogra
f Vill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Christian är fotografen som kombinerar sitt yrke med två av sina största intressen: mat och att resa. För det här numret höll han sig dock på hemmaplan för att fotografera Buffés nyårsafton. Se hela reportaget på sidorna 13–21. Vad äter du helst på nyårsafton? – Något nytt, smårätter. Kanske grillat? Var planerar du att tillbringa julledigheten? Ska vi bestämma att sommaren alltid börjar i mars från och med 2020? 2019 LIDER MOT sitt slut och en gång om året bör man kosta på sig att i några minuter summera de senaste tolv månaderna. Här kommer mina mest minnesvärda matupplevelser från året. EN DAG I MARS. Kallt och eländigt men likafullt den dag jag fi ck en försmak av sommaren när vi på redaktionen provlagade midsommarmenyn och jag fi ck smak för melon- och gurksalladen med mynta och saltrostade frön som senare skulle komma att ackompanjera sommarens alla grillmiddagar. Ska vi bestämma att sommaren alltid börjar i mars från och med 2020? EN LUNCH I april i London. Efter att ha letat med ljus och lykta och under vissa protester passerat leksakspalatset Hamleys utan att gå in hittade vi till Darjeeling Express. Om ni inte redan sett avsnittet av Chef’s Table på Netfl ix om Asma Khan och hennes hyllade restaurang är det hög tid. Om jag bara fi ck äta en rätt under 2020 skulle det mycket väl kunna bli deras Goat kosha mango. I DET HÄR numret bjuder vi förstås på en storslagen nyårsmeny där du själv väljer dina rätter. Dessutom lika smakrika som lättlagade thairätter signerade Sveriges Mästerkock-favoriten Wichudaporn Chaiyasaeng. Och en djupdykning i den inte helt okänsliga frågan om animalisk kontra vegetabilisk dryck. Gott slut! – Egentligen är jag inte särskilt förtjust i kylan, så jag passar gärna på att åka till värmen. Helst någonstans jag inte varit förut. WICHUDAPORN CHAIYASAENG Receptkreatör Passionen för matlagning har funnits hos Wichudaporn ända sedan barnsben. På sidorna 27–33 delar hon med sig av det bästa från det thailändska köket – anpassat för hemmakockar. Vad äter du helst på nyårsafton? – I Thailand finns det en tradition att äta helstekt gris, som sakta får tillagas över öppen eld. Det är fantastiskt gott. Var planerar du att tillbringa julledigheten? – Jag tillbringar gärna tid i norra Sverige, nära natur och bland mycket snö. Kanske att jag i år även vågar ge mig ut i skidbacken! ICA-handlare i fokus JOHAN SVENSSON ICA Kvantum Lillänge Redan som 13-åring visste Johan att det var ICA-handlare han skulle bli. Idag driver han ICA Kvantum Lillänge, en nybyggd butik i Östersund som lägger stort fokus på lokalproducerat. Hur förbereder ni er inför nyårshelgen? – Vi börjar redan i jul! Det gäller att vara på tårna när julen är slut så att man inte tappar fokus inför den stora festhelgen. Har ni något lokalproducerat som ni är extra stolta över? Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept, liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #12/2019 – I Jämtland har vi många fantastiska producenter och produkter, till exempel makalösa charkuterier och lokalproducerat kött. Att veta var produkten kommer ifrån gör att den smakar ännu godare! Agnes och Queren agerar handmodeller till årets nyårsreportage. Se resultatet på sidan 15! Ledare Foto Cecilia Spong “
Buffé DECEMBER – TREND/SMAK/UTBLICK
Buffé ETT GNISTRANDE AVSLUT
Buffé GODA GÅVOR
Buffé BUFFÉ REDER UT
Buffé THAILÄNDSKA SMAKER
Buffé MATSKOLA
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé FÖR SMÅ SOCKERBAGARE
Buffé #MITTBUFFÉ
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET