Buffé 1
Buffé DECEMBER – TREND/SMAK/UTBLICK
TREND Citrusdoftande skönhet Strössla med glitter
Få nyårsafton att skina lite extra: med ätbart glitter tar du drycken till nya, skimrande höjder. Ätbart glitter är ett enkelt knep för att sätta guldkant på årets sista kväll. Bjud in dina gäster, plocka fram kreativiteten och skapa allt från glimmande dryck till skimrande desserter och strösslade bakverk. Endast fantasin sätter gränser! Fråga efter ätbart glitter i din lokala ICA-butik eller närmsta hobbyaffär. RICHARD TELLSTRÖM Du kanske känner igen Richard Tellström från TV-succén Historieätarna? Här gör matkulturforskaren, föreläsaren och skribenten en tillbakablick på matåret som varit och de trender som kommit, gått och bestått. Att göra egen kroppsskrubb är både enkelt och härligt. Ingredienserna hittar du hemma i ditt skafferi! Blanda 2 dl strösocker med fi nrivet skal från 2 lime. Värm försiktigt 1 ¾ dl kokosolja så den mjuknar lite och blanda ner. Häll i en form och ställ i kylen eller frysen tills den stelnar. Skär i bitar, förvara i kylen och plocka fram när du önskar. I väntan på vårsolen Korta dagar och oändliga nätter. I vårt nordliga land är antalet soltimmar under vintersäsongen ytterst få, och därmed m k även v rå t naturliga intag av den viktiga D-vitaminen. Kosttillskott är ett hjälpmedel att ta t , men för att bibehålla ett välfungerill ande immunförs av r och starkt skelett är det även viktigt att äta mat som innehåller höga halter av vitaminen. Fyll kylskåpet med ägg, svamp och fet fi sk som lax, makrill, sardiner och ton sfi k! ins ar Hög tid för Högtid “Maten vi äter under årets högtider är livsviktig. Det är kultur på absolut högsta nivå och för mig på blodigaste allvar.” – Stefan Ekengren I den nya kokboken Högtid tar kocken Stefan Ekengren med läsaren genom våra viktigaste högtider. Förutom magiska recept utlovas vackert foto och mängder av inspiration. Missa inte tävlingen om boken Högtid på sidan 47. Vad har vi sett mer av i matväg under 2019? – Hamburgare och olika typer av växtprotein mellan två skivor kolhydrater. Allt mer mat i dryckesformat. Reko-ringen, att alltså köpa närodlade råvaror direkt från en producent, slog igenom. Vad har vi fått se mindre av? – Pulled pork minskar. Mindre bordsgemenskap när allt fl er har individuella dieter och matpreferenser. Trender vi såg inom sociala medier och mat? – Mat-klimataktivism med grön statusmat. Skämsmaten är fortsatt hemlig. Trender från världens kök som inspirerat oss? – Amerikanskt-asiatiskt fusionkök med ramennudlar och poké bowls som vi kan äta med sked för att ha andra handen fri för telefonen. Någon specifi k råvara som fi ck ett uppsving under året? – Växtbaserade drycker istället för mjölk i kaff et. Proteinboostad mat för att bygga kroppar som kan visas upp. 8 BUFFÉ #12/2019 Foto Nadja Hallström
Buffé ETT GNISTRANDE AVSLUT
Buffé GODA GÅVOR
Buffé BUFFÉ REDER UT
Buffé THAILÄNDSKA SMAKER
Buffé MATSKOLA
Buffé MATPIONJÄRERNA
Buffé FÖR SMÅ SOCKERBAGARE
Buffé #MITTBUFFÉ
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SISTA ORDET