Buffé 1
UTBLICK MÅNADENS MATDESTINATION Köpenhamn Möt hös
ten i Köpenhamn! Här är maten du inte får missa. FRUKOST Café Atelier September – Gothersgade 30 Njut av morgonkaffet, färsk frukt och yoghurt med granola och zucchinisylt på Café Atelier September. Förutom fantastiskt god frukost bjuder menyn dessutom på flera goda lunchalternativ. LUNCH Matmuseum x 3 Historia, frosseri och kuriosa: visste du att det finns platser runt om i världen där mat inte bara är till för att ätas, utan också för att beskådas? Frietmuseum Var uppfanns pommes frites och var kommer potatis ifrån? Det och mycket mer kan du få svar på om du besöker Frietmuseum i belgiska Brugge. Museet öppnade 2008 och är helt dedikerat till favoriten pommes frites. Museum of Ice Cream Grundaren Maryellis Bunn ville förverkliga sin barndomsdröm. Resultatet? Ett museum där du kan dyka ner i en pool med strössel och äta hur mycket glass du vill. Museet öppnade i New York men finns numera i San Francisco. Cupnoodles Museum Designa din egen nudelkopp, besök ramen-fabriken eller ta del av nudlarnas historia. I städerna Yokohama och Ikeda, Osaka i Japan finns detta museum som nördat in sig helt på nudlar. Restaurant Schønnemann – Hauser Plads 16 Är man i Köpenhamn får man inte missa stadens stolthet: smørrebrød. På klassiska Restaurant Schønnemann har danskar ätit specialiteter som smørrebrød, strömming och rullepølse sedan 1877. MIDDAG Les Trois Cochons – Værnedamsvej 10 I trendsäkra Vesterbro driver koncernen Copenhagen Food Collective restaurangen Les Trois Cochons, en bistro med fransk fingertoppskänsla. Här äter man klassiker som råbiff och moules frites i en modern, vacker miljö. GATUMATENS VÄRLD Följ med på en resa via världens gatumat. I Netflixserien Street food får man veta mer om allt från Osakas okonomiyaki och Delhis knapriga chaat till Singapores putu piring och Cebus ålsoppa. Och kanske viktigast av allt – man får lära känna människorna bakom den fantastiska maten. Söta smaker Förverkliga dina dessert-drömmar på Coda Dessert Bar i Berlin! I våras blev Coda Dessert Bar den första restaurangen någonsin helt inriktad på söta smaker att ta emot en Michelinstjärna. Restaurangen, som ligger i trendiga Neukölln, har myntat begreppet “dessert dining” och erbjuder en sjurätters-meny noga komponerad utan det minsta spår av artificiella smaker, färgämnen eller tillsatser. Här serveras istället smaksensationer som tofu med rabarber och aubergine med pecannötter och äppelbalsamico. 11 BUFFÉ #08/2019