Buffé 1
KRÄFTOR VISSTE DU ATT… … en kräfta kan bli upp ti
ll 20 år gammal? … vi i Sverige idag har två olika arter av sötvattenskräftan – den inhemska flodkräftan och den importerade signalkräftan? … beståndet av flodkräftan har minskat med omkring 97 procent de senaste 100 åren, främst på grund av kräftpesten? … signalkräftan började importeras från Kalifornien i USA på 60-talet, som ett försök att möta den ökade efterfrågan på kräftor? … signalkräftan känns igen på sin ljusa fläck på klon? … signalkräftan är resistent och kroniskt bärande av kräftpest, och får därmed inte längre planteras i svenskt vatten? KRÄFTPASTA 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER GÖR SÅ HÄR 1. Ansa och skölj purjolöken noga. Skiva den tunt. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Halvera tomaterna. ½ purjolök ca 200 g 1 röd chili 250 g körsbärstomater 300 g spaghetti 1 riven vitlöksklyfta 2 msk olivolja 2 dl vispgrädde 2 tsk finrivet citronskal ca 200 g skalade kräftstjärtar 1 ½ dl finriven parmesan salt, svartpeppar dill att toppa med 2. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 3. Fräs purjolök, vitlök och chili i oljan ca 5 minuter tills löken mjuknar. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare 2 minuter. Häll på grädde och låt koka ihop. Smaka av med citronskal, ½ tsk salt och 2 krm peppar. Vänd ner kräftstjärtarna. 4. Blanda pastan med såsen och hälften av osten. Toppa med resten av osten och dill. 27 BUFFÉ #08/2019