Buffé 1
SMAK GUIDE Tomater MINICHOKLADTOMAT Brunlila elle
r svartröda körsbärstomater med saftigt fruktkött och söt, kraftig smak. En något ovanlig sort som kan vara svår att få tag på i grönsaksdisken. GRÖN TOMAT Finns i två typer: de som är naturligt gröna och röda tomater som ännu inte mognat men som ändå är goda att äta. I södra USA är stekta gröna tomater en klassisk frukosträtt men tomaterna passar lika bra i en gryta eller att sylta. BIFFTOMAT Stora, lätt veckade tomater med köttig textur. Saftiga och söta i smaken. Finns i olika sorter, exempelvis den större beauty lottringa, den mindre coeur de boeuf (oxhjärta), och den mörkfärgade black krim. PLOMMONTOMAT En av de vanligaste tomatsorterna i grönsaksdisken. Plommontomaten är mild och saftig med gräsiga toner. Finns i olika storlekar och färger. PICCOLINITOMAT Små saftiga och söta körsbärstomater på kvist med inslag av citrus. Namnet kommer från italienskans "piccolini" som betyder "jättesmå". Visste du att... Tomatketchup ... ju rödare en tomat är desto mer lykopen innehåller den? Lykopen är en antioxidant och forskning har visat att tomatjuice bland annat kan skydda mot oxidativ stress. … tomater trivs bäst i rumstemperatur? Då behåller de smaken längre och blir inte lika mosiga. ... genom att lägga tomater bredvid omogna bananer kan bananerna mogna snabbare? ... tomat i själva verket är ett bär? CA 4 DL / 45 MIN Skär 1 kg röda tomater i små bitar. Skala och hacka 1 gul lök. Blanda tomater, lök, 1 dl strösocker och 1 dl sherryvinäger i en kastrull. Koka på svag värme tills ca ¼ återstår eller tills vätskan kokat in. Låt svalna och mixa slätt. Rör ner 1 msk finriven pepparrot, 1 tsk worcestershiresås och 1 tsk dijonsenap. Smaksätt med salt, peppar och tabasco. 9 BUFFÉ #08/2019