Buffé 1
SKÖRDETID MACKA MED TOMAT, ZUCCHINI OCH BASILIKAM
AJONNÄS 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 4 tomater 1 zucchini ca 400 g 1 msk äppelcidervinäger 4 skivor ljust surdegsbröd salt, olivolja Basilikamajonnäs 2 dl grovt hackad basilika 1 litet ägg ½ tsk dijonsenap ½ msk äppelcidervinäger 1 ½ dl neutral olja GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 250° C. Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform, ringla över 1 msk olja och 2 krm salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 10 minuter. Sänk temperaturen till 150° C och baka ca 1 timme. 2. Skiva zucchinin på längden i ca 2 mm tunna skivor med en mandolin eller osthyvel. Blanda med vinäger, 2 msk olja och 2 krm salt. Täck med plastfolie och låt stå ca 30 minuter. Häll av vätskan. 3. Basilikamajonnäs: Mixa basilika, ägg, senap och vinäger i en matberedare. Tillsätt oljan lite i taget under fortsatt mixning tills den tjocknar. Smaka av med salt. 4. Grilla eller stek brödet. Toppa med zucchinin, tomaterna, basilikamajonnäsen och gärna färsk basilika. ENKEL SVARTKÅLSSALLAD MED PÄRON 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 100 g ljust surdegsbröd 3 msk rapsolja 1 svartkål ca 200 g 2 msk äppelcidervinäger 3 msk olivolja 3 päron salt GÖR SÅ HÄR 1. Mixa brödet i en matberedare. Stek smulorna i rapsoljan tills de är gyllene och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper. Krydda med 1 krm salt. 2. Ansa och skölj svartkålen. Skär ev bort stammen om den är grov. Bryt i mindre bitar. Lägg i en skål och tillsätt vinäger, olivolja och 2 krm salt. Massera svartkålen med händerna ordentligt tills bladen mjuknar. 3. Skär päronen i tunna skivor och blanda med svartkålen. Toppa med det nystekta brödet. LÄTTRIMMAD TORSK MED GRÖN PAPRIKASALSA 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 300 g torskrygg utan skinn 2 chili 3 msk ättiksprit (12 %) 1 msk strösocker 1 liter vatten 1 dl salt 1 citron Grön paprikasalsa 1 gul lök 1 grön paprika ½ grön chili 1 dl neutral olja 1 kruka koriander ½ tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Grön paprikasalsa: Skala och hacka löken. Dela, kärna ur och hacka paprika och grön chili. Stek lök, paprika och chili i oljan ca 5 minuter tills allt är mjukt. Mixa slätt med koriander och salt. 2. Skiva chilin tunt. Blanda med ättika och socker, låt stå minst en timme. 3. Blanda vatten och salt i en bunke och rör om tills saltet löses upp. Tillsätt torsken och låt stå ca 20 minuter. 4. Lyft upp torsken och torka torr med lite hushållspapper. Skär i ca ½ cm tunna skivor och lägg på ett fat. Servera tillsammans med salsan och den syrade chilin. Riv lite citronskal och pressa lite citronjuice över. GRILLADE LAMMRACKS MED LÖK OCH CHERMOULA 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 600 g lammracks 1 msk torkad timjan 1 msk spiskummin 1 msk fänkålsfrön 3 gula lökar 3 rödlökar 1 purjolök 15 BUFFÉ #08/2019 1 knippe salladslök salt, svartpeppar, olja Chermoula 1 gul lök 1 röd paprika 1 röd chili 2 dl olivolja 1 kruka persilja 1 kruka koriander 1 msk finrivet citronskal GÖR SÅ HÄR 1. Chermoula: Skala löken. Kärna ur paprika och chili. Skär lök, paprika och chili i bitar. Mixa grovt med oljan. Hacka persilja och koriander och blanda ner tillsammans med citronskal och ½ tsk salt. 2. Mortla timjan, spiskummin och fänkålsfrön. Blanda med ½ tsk salt och 2 krm peppar. Gnid in kryddblandningen runt köttet. 3. Grilla den gula och röda löken med skalen på runt om ca 30 minuter tills de är helt mjuka. Grilla purjolöken och salladslöken tills de mjuknar. Låt svalna lite och skala gul- och rödlöken. Skär all lök i mindre bitar och blanda med olja och 1 tsk salt. 4. Grilla lammet på hög värme ca 3 minuter per sida. Köttet ska ha en innertemperatur på 58° C, låt vila ca 10 minuter före servering. Servera med löken och chermoula. GRILLAD SPETSKÅL MED ROSTADE HASSELNÖTTER OCH BRYNT SMÖR-MAJONNÄS 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 2 spetskål à ca 400 g 1 dl rostade hasselnötter Brynt smör-majonnäs 50 g smör 2 små rumsvarma äggulor 1 msk vatten 1 dl neutral olja salt GÖR SÅ HÄR 1. Brynt smör-majonnäs: Bryn smöret i en kastrull tills det är gyllene och doftar nötigt. Ställ åt sidan och låt svalna lite. Mixa äggulor och vatten med en stavmixer. Tillsätt oljan och det brynta smöret, lite i taget under fortsatt mixning. Smaka av med salt. Förvara i rumstemperatur till servering. 2. Grilla spetskålen hel på indirekt värme ca 1 timme. Det gör ingenting om de yttersta bladen blir brända, de går att plocka bort. Hacka nötterna. 3. Servera spetskålen direkt med den brynta smör-majonnäsen och hasselnötterna. PIZZA MED PUMPAKRÄM OCH PECORINO 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER ca 400 g pizzadeg, gärna surdeg 1 hel pumpa t ex butternut ca 700 g 50 g smör 1 tsk vinäger ½ tsk salt 100 g riven pecorino GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200° C. Halvera pumpan och lägg på en plåt med skalet nedåt. Baka ca 1 timme tills den är mjuk. Låt svalna lite. Gröp ur kärnhuset och gröp sedan även ur fruktköttet. Höj temperaturen till 250° C. 2. Bryn smöret tills det är gyllene och doftar nötigt. Mixa med pumpaköttet, vinäger och salt till en puré. 3. Sätt in en plåt i ugnen. Kavla eller dra ut degen tunt på ett bakplåtspapper till två avlånga pizzor. Bred ut pumpakrämen. 4. Ta försiktigt ut plåten och lägg på bakplåtspappret med pizzorna på den varma plåten. Grädda ca 10 minuter. Strö över pecorino och servera direkt. TIPS! Rosta pumpakärnorna med olja och salt. Gott som snacks eller salladstopping. PISTOU PÅ PERSILJA OCH ALGER CA 2 DL / 15 MIN Koka 200 g persilja i en kastrull med vatten ca 3 minuter. Häll av och spola kallt. Krama ur vattnet och mixa slätt med 6 noriblad och 2 ½ dl neutral olja i en matberedare. Smaka av med salt. TIPS! Pistoun passar bra till bröd men är även god till fiskrätter eller som tillbehör till grillat.