Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE SIRI BARJE Kock och matstyli
st Vill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. Siri är matprofilen som med sina vackra mackor tagit Instagramvärlden med storm. I det här numret bjuder hon på sina bästa mellisrecept, hitta dem på sidorna 30–33. Vad betyder hösten för dig? – Den betyder mat! Gå på marknad, gå i naturen, äta grönsaker. Vilken råvara har du längtat mest efter? – Jag älskar när kålen kommer! SvartSensommar är dock inte bara tid för skörd. Det är också tid för kräftor! VI BRUKAR INTE citera Bibeln i Buffé särskilt ofta men just i dessa tider känns det rimligt. Det var i Galaterbrevet 6 (ja, jag googlade) som frasen “det man sår får man också skörda” först formulerades. Talesättet ringar in vår samtid i ett större perspektiv. YRVAKET ÄR VI nu många som kämpar med att ta rätt beslut för att vårt avtryck på planeten ska bli mindre. Vi källsorterar, väljer tåget, skippar sugrören och låter bilen stå. Men ibland är det svårt att veta vilka val som är de rätta för en mer hållbar livsstil. I det här numret av Buffé sjösätter vi ett nytt format för att guida dig genom argumenten. Vi kallar det för Buffé reder ut. MER BOKSTAVLIGT TALAT så är det för alla råvarufantaster nu en underbar tid på året då det som sattes i jord i våras ska upp ur landet och ner på tallriken. Vi har besökt Karshamra Mat och Trädgård och tagit fram åtta recept som alla utgår från säsongens råvaror. SENSOMMAR ÄR DOCK inte bara tid för skörd. Det är också tid för kräftor! Från en mörk sjö i gryningen i de småländska skogarna berättar vi historien om hur kräftan gjorde entré i matkulturen. Självklart bjuder vi på recepten som tar din matlagning till nya höjder. Trevlig läsning, kål, grönkål, ja all kål. Äter den gärna smörstekt eller gräddkokt. Och så gillar jag kräftor. MIKE KARLSSON LUNDGREN Fotograf Efter många år i modevärlden, med Paris och New York som bas, har Mike nu landat i Sverige för att ägna sig åt det han njuter mest av – mat, design och vackra platser. På sidorna 12–19 har han förevigat säsongens skörd. Vad betyder hösten för dig? – Jag möter helst hösten på Österlen. Jag älskar hur sensommaren där dröjer sig kvar och att kunna fortsätta skörda sent in på säsongen. Vilken råvara har du längtat mest efter? – Bönorna. Först bondbönan, fin att servera på bruschetta med parmesan och mynta. Sedan borlottibönorna! ICA-handlare i fokus FREDRIK ROSENGREN ICA Maxi Kristianstad I Kristianstad driver Fredrik och hans fru Linda stadens ICA Maxi-butik, med stark kärlek till mat, råvaror Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #08/2019 och lokala produkter. Vilka är era kunders lokala favoriter? – Vår potatisodlare från Vinslöv och alla hans fantastiska sorter är populära. Vi är också stolta över vårt samarbete med ett par lokala köttproducenter, där vi har ensamrätt på just deras nötkött som säljs under varumärket Strandängskött. Vad i matväg uppskattar du mest så här i skördetider? – Jag älskar ett kallt, gott aroma-äpple från Pelle i Vånga. Sedan är jag såklart starkt förtjust i en god bit Strandängsryggbiff med vitlökssmör. Fotografen Mike ser på när kocken Mauritz förbereder maten till sidorna 12–19. Ledare Foto Johanna Åkerberg Kassel “