Hemlagat Trend – Dekorera matbordet och njut av sv
amp, snabba nudlar och ägg
Hemlagat Mat i säsong – Bjud på höstskörd
Hemlagat Porträttet – Matfilosofi enligt Jessie So
mmarström
Vi möter Jessie Sommarström V i borde utgå mer fr
ån hur vi lagade förr, säger Jessie Sommarström och svingar stekpannan med kantareller precis så som man förväntar sig av en stjärnkock. Vi hälsar på i hennes och familjens röda hus utanför Stockholm. På köksbänken ligger kantareller, mangold, vaxbönor, gröna bönor och squash. I trädgården utanför fönstret är trädens grenar tunga av äpplen. Intill husfasaden, ännu inte riktigt mogna vindruvor. ”Laga mat som förr”, säger hon. Hur hänger det ihop med att vara en nytänkare? För Jessie är inte bara en av Sveriges främsta kockar från de finaste restaurangerna, hon har också gjort sig känd för att ha ständigt nya idéer för framtidens hållbara mat. Till exempel: Flera pilotprojekt tillsammans med organisationen Axfoundation som lett till en färs på svenska baljväxter och miljösnälla fishcakes i våra butiker. Hon har deltagit i ett projekt för odlad regnbågslax. Lanserat klimatsnäll barnmat. Gjort en kokbok på tema hållbar mat för barnfamiljer. Hur arbetet med de här projekten har gått till är som spännande historier i sig. Som den vegetariska färsen, där bland annat gråärt ingår, som förr i tiden var näringsrik baskost här i Norden, men som försvunnit från våra åkrar. Tills nu. Just nu pausar Jessie arbetet som kock på restauranger för att fokusera på ambitionen om hållbar mat för framtiden. – Hur kan jag göra stora förändringar? Det är en tanke som vuxit sig starkare på senare år. Att laga en hållbar middag för ett fåtal välbärgade 18 Hemlagat gäster kommer inte att ge oss den förändring vi så innerligt behöver nu. Jessie tänker nytt för att hon vill förändra. – Vi svenskar är bland de största klimatbovarna i världen på individnivå. Bland annat på grund av att vi äter en så stor mängd kött. Jag som kock har kunskap om mat och därför ett ansvar. Därför vill jag, i den utsträckning jag kan, bidra till att utveckla ett nytt livsmedelssystem för att snabba på den gröna omställningen. I hennes lösning finns ”mat som förr”. – Många har glömt baskunskapen, som att laga utifrån vad som finns i säsong, dryga ut en gryta, laga av det man har. Bevara maten, lägga in. Och vara uppfinningsrik. Den kunskapen är en viktig grund för att göra skillnad för miljön. Till ekvationen för att få ner vår klimatpåverkan hör att äta mer vegetariskt. – Det handlar inte bara om att byta ut en köttbit på fredagen, utan om att äta mer vegetariskt måndag till fredag. För att få effekt av sin ambition har Jessie valt projekt som kan få stor genomslagskraft. Som att skapa välsmakande och klimatbra matprodukter för våra matbutiker. Och som Jessies senaste engagemang – god, hållbar mat för förskolor, skolor, sjukhus och äldreboenden. Grunden till allt finns i hennes känsla för, och filosofi kring, mat. Starten var de smakupplevelser hon fick som barn och tonåring – det som väckte något i henne och gav tankar om kockyrket. – Färsk fisk, fläskkotletter, champinjoner. Det smakade gott och mycket. ”Många har glömt baskunskapen, som att laga utifrån vad som finns i säsong.”
Hemlagat Säsong – Lär känna rotfruktsdoldisarna
Hemlagat Enkel och god vardag – Klassiker på nya s
ätt
Hemlagat Garanterad succé – Fransk socca
Hemlagat Köksknep – Sagolikt gott av pumpa och Sei
rans skafferilyx
Hemlagat Vad blir det till middag? – Foodgeekz fav
oritbowl
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst