Hemlagat Trend – Dekorera matbordet och njut av sv
amp, snabba nudlar och ägg
Hemlagat Mat i säsong – Bjud på höstskörd
Hemlagat Porträttet – Matfilosofi enligt Jessie So
mmarström
Hemlagat Säsong – Lär känna rotfruktsdoldisarna
Hemlagat Enkel och god vardag – Klassiker på nya s
ätt
Hemlagat Garanterad succé – Fransk socca
Hemlagat Köksknep – Sagolikt gott av pumpa och Sei
rans skafferilyx
Köksknep Pickla? Pickla innebär att man tillsätte
r syra, som ättika eller vinäger, för att konservera. ” Skafferiet ska vara som en skattkista” – Mormors skafferi var som en skattkista. En magisk värld, full av läckerheter. Jag minns särskilt hennes citronoliver. Så beskriver Seiran Poon, aktuell med den nya kokboken ”Salt & Tahini” minnen från besök hos sin mormor. Kurdisk-svensk bakgrund, en man med Hongkong-kinesiskt arv och dessutom år av vistelser i andra länder, har gett Seiran en spännande mix av influenser till det som tidigt var ett starkt matintresse. – Maten jag lagar i dag är verkligen en mix, med inspiration från både Medelhavet, Mellanöstern och Östasien, men också härifrån Skandinavien. Seiran lagar ofta smårätter som kan kombineras på olika sätt. Här är inläggningar från höstens skörd en bra bas, som hennes picklade snacksgurka. Hon ger oss sitt recept här intill! Seiran tipsar också om sina favoriter att ha alltid redo i skafferiet, för god matlagning nära till hands: 3 ha-alltid-redo-i skafferiet-favoriter Tahini: Den krämiga sesamfröpastan känner vi igen som smaksättare i hummus och baba ganoush men kan också användas som bas i dressingar, såser och röror, men även i bakverk, smoothier och på smörgåsen. Dadelsirap: Ger fyllighet, djup och en kolaaktig smak på både söta och salta rätter. Också god att ringla över yoghurten eller i din hemgjorda granola. Harissa: En kryddig, aromatisk pasta gjord på chilipeppar, örter och kryddor. En hörnsten i nordafrikansk matlagning och används för att ge hetta och djup till grytor och soppor eller som smaksättning. Seirans picklade snacksgurka är god på mackan eller att doppa i mascarpone, toppad med honung. Recept Seirans picklade snacksgurka ”Jag älskar alla möjliga både picklade och fermenterade grönsaker. Gurkor vill jag gärna ha salt-syrliga, och det här är världens enklaste recept.” Ca 1 ½ liter ca 600 g snacksgurkor, gärna hårda och smala som ger rätt knaprighet 3 vitlöksklyftor 1 chili eller jalapeño 1 msk finkornigt havssalt eller 1 ³⁄4 msk grovkornigt havssalt 1 dl ättika (12 %) 5 dl vatten, kallt 1. Lägg gurkorna i en ren, steriliserad* glasburk. Stick ner chili eller jalapeño och vitlök. Se till att allt är tätt packat så att ingredienserna inte flyter upp. Lägg till fler gurkor om det behövs. 2. Häll på salt, ättika och vatten. (Saltet lägger sig på botten men det kommer att lösas upp.) 3. Förvara i kylen. Kan ätas efter 1–2 dagar men är godast efter cirka 1 vecka. Serveringstips • Skivad att ha på mackor, i wraps eller som tillbehör. • Med mascarpone toppad med honung att doppa gurkorna i. *Sterilisering: Värm ugnen till 135 grader. Diska glasburk och glaslock (ta bort gummiringen) och låt stå i ugnen 20 min. 36 Hemlagat Boken ”Salt & Tahini”, Seiran Poon/Lennart Weibull, Bonnier Fakta
Hemlagat Vad blir det till middag? – Foodgeekz fav
oritbowl
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst