Hemlagat Trend – Dekorera matbordet och njut av sv
amp, snabba nudlar och ägg Trend Dekorera matbordet och njut av svamp, snabba nudlar och ägg Hösttider och det dukade bordet ska vara praktfullt och välkomnande. Till vardags äter vi pimpade nudlar, svamp på nya sätt och ägg med variation. 1. Duka med bukett i papper. Höstens råvaror är vackra att duka bordet med – tänk 1700-talsmålningar av dignande bord. Högst trendigt är också att själv pyssla ihop bordets bukett – av pappersblommor. Som à la Sofia Vusir Jansson i nya boken ”Pappersblommor”. 2. Ett riktigt svampår. Det pågår mycket tester och utveckling kring svamp. Som nya sätt att odla, svamp för hälsa och svamp som medicin. Det har poppat upp nya produkter, som te och kaffe, gjorda på svamp. Vi ser också nya svamprätter, som svampkebab och ”stek” på ostronskivling. 3. Praktfullt porslin. Trenden att duka vackert ser vi flera exempel på. Nu är soppterrinen tillbaka. Servera höstsoppan i en praktfull pjäs. 4. Pimpa nudlarna. Tänk som uppfinningsrika studenter med skral kassa: Toppa superbilliga snabbnudlar genom att addera ingredienser (som råkar finnas i kylskåpet), som grönsaker, ägg och chiliolja. Voilà! Rameneffekt. 5. Älskade ägg på tusen (vackra) sätt. Det bubblar omkring oss av spännande äggrätter från olika kulturer. Som vietnamesiska rispappersomeletter och olika varianter av tomat- och äggrätten shakshuka. I nya boken ”Japansk comfort food” (Natur & Kultur) gör kocken Saori Ichihara oss nyfikna på nama tamago, råa ägg. ”De ger en krämighet som passar speciellt bra med många sojabaserade smaker, som nykokt ris eller udonnudlar med äggula och en skvätt soja.” Och zuke tamago, marinerade ägg: ”Ät som de är eller använd som garnityr på ris- och nudelrätter.” 5 4 Livet i köket. Vad vi inspireras av just nu – att laga och att fylla hemmets käraste rum med. 2 Gör som herrarna, damma av soppterrinen! 3 4 Hemlagat Bok ”Pappersblommor”, Sofia Vusir Jansson/Linda Lomelino, bok ”Japansk comfort food”, Saori Ichihara/Ylva Sundgren, båda Natur & Kultur. Svartvitt foto, Truls Åkerlund, Kalmar läns museum.
Hemlagat Mat i säsong – Bjud på höstskörd
Hemlagat Porträttet – Matfilosofi enligt Jessie So
mmarström
Hemlagat Säsong – Lär känna rotfruktsdoldisarna
Hemlagat Enkel och god vardag – Klassiker på nya s
ätt
Hemlagat Garanterad succé – Fransk socca
Hemlagat Köksknep – Sagolikt gott av pumpa och Sei
rans skafferilyx
Hemlagat Vad blir det till middag? – Foodgeekz fav
oritbowl
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst