Hemlagat Trend – Dekorera matbordet och njut av sv
amp, snabba nudlar och ägg
Hemlagat Mat i säsong – Bjud på höstskörd
Hemlagat Porträttet – Matfilosofi enligt Jessie So
mmarström
Hemlagat Säsong – Lär känna rotfruktsdoldisarna
Hemlagat Enkel och god vardag – Klassiker på nya s
ätt
Hemlagat Garanterad succé – Fransk socca
Hemlagat Köksknep – Sagolikt gott av pumpa och Sei
rans skafferilyx Köksknep Sagolikt gott av pumpa Pumpor förknippar vi kanske för alltid med Askungens vagn. De är också sagolikt goda. Här får du tips på vad du kan laga av dem – och passa på att ta vara på fröna! En del kan känna sig ovana vid pumpa som ingrediens. Men den är väl värd att testa – i en risotto kryddad med färsk salvia, tillsammans med gnocchi, brynt smör och grönkål, i lasagne eller i form av en soppa med kokosmjölk. Men vilka är de vanligaste sorterna som du hittar Butternutpumpa i butiken och vad skiljer dem åt? De i orange, som vi tänker på som klassiska halloweenpumpor, är faktiskt en hel grupp pumpor med namnet pajpumpa. De har söt smak, som en blandning av morot och gurka. Muscatpumpan liknar pajpumpan men är plattare, har djupare fåror och är blekare och mattare. Den är också något sötare. Butternutpumpan har kurvig päronform och smaken är söt och nötig. Den innehåller inte så mycket kärnor och är därför smidig att använda. Butternutpumpan finns också i butik under en längre period än övriga. Recept Rostade pumpakärnor Svinnsmart är att ta vara på kärnorna om du använt pumpa för matlagning, bak eller dekoration. Perfekt att strö över sallad eller yoghurt. 1. Sätt ugnen på 170 grader. 2. Skrapa urkärnorna från pumpan. Avlägsna det trådiga fruktköttet så gott det går. 3. Lägg kärnorna i en skål med vatten och rör runt. De separeras nu från fruktköttet och flyter upp till ytan. 4. Lägg kärnorna på en kökshandduk och pressa lätt. Häll sedan över dem i en bunke, ringla över olivolja, salt och peppar. Rör runt. Se till att alla kärnor är täckta av olja. Strö sedan ut dem på en plåt med bakplåtspapper. 5. Ställ in plåten i ugnen och rosta i 10–15 minuter. Mer gott av pumpa • Gör mos och servera i stället för potatismos. Också perfekt att ha redo i frysen. • Som sås till gnocchi, tillsammans med brynt smör och grönkål. • Gör inlagd pumpa eller ugnsrosta i bitar. • Byt ut morot mot pumpa i morotskakan. • Bröd, pizza och pannkakor: Mixa pumpa med vatten till degvätskan. Muscatpumpa Pumpan är hård i skalet, vilket gör att den håller länge. Tips! Testa gärna att krydda dina pumpakärnor, till exempel med en nypa chili. Hemlagat 35 Pajpumpa
Hemlagat Vad blir det till middag? – Foodgeekz fav
oritbowl
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst