Hemlagat Trend – Dekorera matbordet och njut av sv
amp, snabba nudlar och ägg
Hemlagat Mat i säsong – Bjud på höstskörd
Bjud på höstens godaste Ugnsrostade kronärtskocko
r med zhug-dipp Inled en fin kväll med en sällskaplig mingelrätt. Kronärtskocksblad doppas i zhug, en sås med spännande smaker. Hasselbackskorv med tomatoch äppelketchup Bjud på mingelkorv, inspirerad av hasselbackspotatis. Vid servering delas korven i munsbitar och doppas i hemgjord tomat- och äppelketchup. Ca 60 min 4 st mindre kronärtskockor 2 msk olivolja 1 vitlöksklyfta 4 port Ca 50 min zest av ½ ekologisk citron 25 g smör flingsalt 1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skär av stammen och ansa ca 2 cm av toppen på varje kronärtskocka. Plocka bort de yttersta bladlagren. Halvera kronärtskockorna och lägg i en ugnsform. 3. Blanda olja, vitlök och citronzest och ringla detta över kronärtskockorna. 4. Skär smör i bitar och lägg i formen. 5. Rosta i ugn i ca 40 min eller tills bladen släpper. Vänd efter halva tiden. Toppa med flingsalt. Zhug 1 jalapeñochili 2 vitlöksklyftor 2 krukor persilja 1 kruka koriander 2 msk saft från ekologisk citron 1 tsk flytande honung 1 tsk spiskummin 1 tsk kardemumma ³⁄4 dl olivolja salt 8 port 8 st tjock korv, av typen grillkorv eller kryddig korv 2 msk rapsolja 3 msk flytande honung 3 msk grov senap 1. Skär snitt i korvarna, djupt men så att de håller ihop. Stek i olja tills de fått en yta. 2. Blanda honung och senap i en skål. 3. Lyft korven ur pannan och ringla över honungssenapen. Lägg tillbaka i pannan och stek på svag värme i ca 2 min. Vänd under tiden. Tomat- och äppelketchup 6 st mindre, svenska äpplen 4 st tomater på kvist 3 dl vatten 1 gul lök 2 vitlöksklyftor ½ dl socker 1 krm mald nejlika ½ tsk grov senap 1 tsk mald kanel ½ tsk salt ½ dl äppelcidervinäger 1 tsk chilisås 1. Skala äpplena och ta bort kärnhusen. Skär äpplena i större klyftor. 2. Skär tomaterna i tärningar. 1. Kärna ur och halvera chilin. Skala vitlöken. 2. Mixa alla ingredienser förutom oljan i en mixer. 3. Häll sedan i oljan långsamt och mixa samtidigt. 4. Salta efter smak. 5. Häll upp i en skål eller kanna. 3. Lägg tomater och äpple i en kastrull med vattnet. Koka på medelvärme i ca 10 min. 4. Skala löken och skär i tunna skivor. Fräs den i en stekpanna tillsammans med vitlök, utan att det tar färg. Lägg lök tillsammans med övriga ingredienser i kastrullen. Koka i ca 40 min. Rör då och då. Addera vatten om det kokar torrt. 5. Mixa innehållet i kastrullen till önskad konsistens med mixer. Förse varje gäst med en assiett med zhug att doppa kronärts kocksblad i. 8 Hemlagat 6. Häll i en rengjord burk och låt svalna. Sätt på lock och förvara i kylskåp. Tips! Om du vill förenkla kan du köpa färdig sås, som exempelvis mild ajvar.
Hemlagat Porträttet – Matfilosofi enligt Jessie So
mmarström
Hemlagat Säsong – Lär känna rotfruktsdoldisarna
Hemlagat Enkel och god vardag – Klassiker på nya s
ätt
Hemlagat Garanterad succé – Fransk socca
Hemlagat Köksknep – Sagolikt gott av pumpa och Sei
rans skafferilyx
Hemlagat Vad blir det till middag? – Foodgeekz fav
oritbowl
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst