Hemlagat Trend – Dekorera matbordet och njut av sv
amp, snabba nudlar och ägg
Hemlagat Mat i säsong – Bjud på höstskörd
Hemlagat Porträttet – Matfilosofi enligt Jessie So
mmarström
Hemlagat Säsong – Lär känna rotfruktsdoldisarna
Polkabeta – rödbetans randiga släkting Tips! Polk
abetan, med smak som är något mildare än rödbeta, är vackert randig, men förtrollningen går faktiskt ur när den kokas – då blir den rosa. Så vill du åt det randiga, använd den rå, till exempel tunt skivad i sallad. Använd gärna mandolin eller matberedare. Eller: Ugnsrosta tillsammans med västerbottensost. Toppa en matig höstsallad med tunt skivad polkabeta så blir salladen extra vacker. Koka svartroten lätt i saltat vatten. Servera med en klick smör, några droppar citron, olivolja och havssalt. Persiljeroten – sötare än sin kompis Persiljerot liknar palsternacka, men har inte lika söt smak. Den doftar tydligt av persilja vid tilllagning, och de är också mycket riktigt släkt. Många av oss känner igen den som ingrediens i soppa och gryta. Ett tips är att ugnsbaka, steka eller fritera den. Svartroten – under ytan en delikatess Svartroten ser kanske inte så lockande Hur förvarar du rotfrukter bäst? ut med sitt tjocka, mörka skal. Men väl skalad är den gräddvit och påminner om sparris. Så kallas den också för ”fattigmanssparris”, smaken är mild och lite nötig. Testa att förkoka, sedan steka i smör och toppa med rostade, hackade hasselnötter. Tips: Lägg de skalade rötterna i vatten med lite citronsaft i väntan på kokning, annars mörknar de. Jo, svalt och i en plastpåse för att förhindra uttorkning, gärna nederst i kylskåpet. Rättika – gott sällskap i asiatiska rätter Smakar du på rättikan känner du säkert igen smaken från rätter i det asiatiska köket, som finriven till sashimi, picklad eller strimlad i nudelsallad – den påminner om rädisa. Redaktionens favorit är att skiva och steka den tillsammans med skivor av äpplen och schalottenlök – en fin sidorätt. Eller testa att pickla den tillsammans med ingefära. Tips! Addera finstrimlad rättika till din sallad för extra krisp. Hemlagat 23 Illustrationer: Rebecka Häggblom
Hemlagat Enkel och god vardag – Klassiker på nya s
ätt
Hemlagat Garanterad succé – Fransk socca
Hemlagat Köksknep – Sagolikt gott av pumpa och Sei
rans skafferilyx
Hemlagat Vad blir det till middag? – Foodgeekz fav
oritbowl
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst