Hemlagat Trend – Dekorera matbordet och njut av sv
amp, snabba nudlar och ägg
Hemlagat Mat i säsong – Bjud på höstskörd
Hemlagat Porträttet – Matfilosofi enligt Jessie So
mmarström
Hemlagat Säsong – Lär känna rotfruktsdoldisarna
Hemlagat Enkel och god vardag – Klassiker på nya s
ätt
Hemlagat Garanterad succé – Fransk socca
Hemlagat Köksknep – Sagolikt gott av pumpa och Sei
rans skafferilyx
Hemlagat Vad blir det till middag? – Foodgeekz fav
oritbowl
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst
Hemköp just nu Hemköp och hållbara val ”Vi gör de
t enklare för dig att välja eko” Inom Hemköp pågår ett ständigt arbete för att vara ännu mer hållbara. Grunden är att ha ett brett och stort sortiment av ekologiska och KRAV-märkta produkter och att göra det enklare för dig som konsument att välja ekologiskt och kravmärkt. Anna Lönnemar, hållbarhetsansvarig på Hemköp, berättar: – Att välja ekologiskt bidrar till biologisk mångfald, bättre djurvälfärd och mindre bekämpningsmedel i vår miljö. Arbetet inom Hemköp har också gett resultat. Hemköp har haft högst försäljning av ekologiskt av alla konkurrenter inom branschen tre år i rad de senaste åren. – Våra erbjudanden på ekologiska varor har bidragit till det fina resultatet. En viktig del i arbetet handlar också om utbildning. – Vi utbildar vår personal i hållbarhetsfrågor, och det är något som vi kommer att fortsätta med framöver. Eko – viktigast när du väljer En bra målsättning är att välja ekologiskt när du kan, och när du gör det, känn dig nöjd med att ha gjort ett hållbart val. Här är de råvaror och produkter som är viktigast att byta ut till ekologiskt. Notera att prisskillnaden inte alltid är så stor. Mjölk. Prisskillnaden är inte särskilt stor. Havregryn. Precis som med mjölken är prisskillnaden inte särskilt stor. Ägg. Priset är högre. Russin. Prisskillnaden är inte stor. Kött. Priset är något högre. Citron. Ekocitroner kostar inte så mycket mer. Kaffe. Ekologiskt kaffe är generellt dyrare. Dessa märkningar visar att en vara är ekologiskt producerad. Hallå lantbrukare Erika Olsson! Varför är ekologiskt lantbruk viktigt? Erika Olsson driver lantbruk med betesdjur på gården Onsberga i Södermanland. Erika är också ordförande i Ekologiska Lantbrukarna. Vi ville lyssna till hennes tankar om vikten av ekologiskt. Berätta om ditt engagemang! – Det är för miljöns, djurens och oss människors skull. – För mig är ekologiskt det enda rätta eftersom det i det ekologiska lantbruket inte finns några hemliga ingredienser. Vi producerar vårt eget naturliga gödsel som ger näring till odlingarna och vårt eget foder till djuren. Vi köper inte in något, vilket gör att vi har koll på att vi har en miljömässigt bra process. 42 Hemlagat Hur mår djuren i det ekologiska lantbruket? – En stor del av grundfilosofin och kravet för ekologiskt är god djurhälsa, vilket innebär att djuren ska få vistas utomhus och utöva naturliga beteenden. Det ger djur som mår bra. Dessutom har djurens naturliga beteende positiv inverkan på ekosystem och biologisk mångfald. Att djuren betar bidrar till öppna landskap. Varför är eko ibland dyrare? – Konventionellt jord- och lantbruk kostar mindre då det är billigare att använda konstgödsel och kemiska tillsatser. Men prisskillnaden är inte alltid så stor. På vilka fler sätt är ekolantbruket viktigt för Sverige? – Det ekologiska lantbruket är inte beroende av omvärlden, som för inköp av konstgödsel. Det gör oss självförsörjande, oberoende och mindre sårbara om produkter inte når oss, till exempel i händelse av politiska provokationer. ”Det ekologiska lantbruket är bra för djur och natur och gör dessutom Sverige mindre beroende av omvärlden.” Lantbrukare Erika Olsson värnar om ekolantbruket.