Hemlagat Trend – Dekorera matbordet och njut av sv
amp, snabba nudlar och ägg
Hemlagat Mat i säsong – Bjud på höstskörd
Hemlagat Porträttet – Matfilosofi enligt Jessie So
mmarström
Vi möter Jessie Sommarström ”Vi behöver alla ta a
nsvar för hur vi väljer mat. Alla val vi gör påverkar någon annan eller något annat.” Jessie arbetade målmedvetet och envist sig fram i kockyrket, med start som diskare. Hennes envishet och talang tog henne till jobb på de bästa av restauranger, en rad utmärkelser – och till att vinna tävlingen Årets kock 2022. Det var när Jessie blev mamma som tankarna kring lösningar för matens påverkan på klimatet starkt kom till henne. – Jag tänkte, ”Hur ska jag ge mitt barn ett tryggt liv?”. Jessie berättar också om mamma Sivs matoch livsfilosofi, som gett avtryck på Jessies egna värderingar. Siv gjorde filbunke, vegetarisk köttfärssås och bakade rågbröd. Och hon hade en grundläggande medkänsla för andra, såväl människor som djur. – Dörren till vårt hem stod alltid öppen, för människor i nöd eller hungriga katter. Jessie pratar om att vi alla behöver inse ”att allt hänger ihop”. – Vi behöver alla ta ansvar för hur vi väljer mat. Alla val vi gör påverkar någon annan eller något annat. Hur varan har producerats, under vilka villkor, och transporterats. Och det, understryker Jessie, innebär inte att vi behöver ge avkall på att äta gott. – Tänk i stället på det kreativa i att tänka begränsat. Anta utmaningen och laga utifrån det, och jag kan lova att du kommer att få nya upplevelser som hemmakock. Och apropå mangolden, bönorna och annat grönt på Jessies köksbänk. Jessie upprepar vikten av att välja mat i säsong. – Som nu under hösten, svenska äpplen i din matbutik. Jessie tar fram skivor av surdegsbröd ur frysen, steker dem i pannan och toppar med de stekta kantarellerna. Bröd, svamp, smör, salt, peppar. Det smakar ljuvligt. 20 Hemlagat Jessie vill utmana oss i att vara mer uppfinningsrika, i att använda det vi har, på bästa hållbara sätt. Det här är Jessie Sommarström Bakgrund: Adopterad från Indien. Uppvuxen med mamma och bror i Vaxholm. Karriär: Självlärd och har arbetat på bland andra restaurangerna Sturehof och Esperanto. Varit kreativ ledare hos kedjan Urban Deli. Just nu: Har en nära dialog med organisationen Axfoundations utvecklingscentrum på Torsåker gård. Arbetar med mat för förskolor, skolor, vård och äldreboenden. Har en paus från restauranglivet. ”Men jag älskar det och kommer tillbaka.” Priser: Kom på andra plats i teveprogrammet Kockarnas kamp 2021. Vann tävlingen Årets kock 2022. Fick Gastronomiska akademiens guldmedalj, utsågs till Årets kvinna i besöksnäringen och fick utmärkelsen Kockarnas kock 2023. Utsågs 2024 till hedersdoktor vid Umeå universitet. Familj: Gift med Gordon Grimlund, även han kock. Paret har två barn.
Hemlagat Säsong – Lär känna rotfruktsdoldisarna
Hemlagat Enkel och god vardag – Klassiker på nya s
ätt
Hemlagat Garanterad succé – Fransk socca
Hemlagat Köksknep – Sagolikt gott av pumpa och Sei
rans skafferilyx
Hemlagat Vad blir det till middag? – Foodgeekz fav
oritbowl
Hemlagat Just nu – Det här kokar på spisen hos oss
på Hemköp i höst