NG Sthlm 1
TEMA: MAT & DRYCK DE KAN BLI ÅRETS ÖLUTVECKLARE 2
022 Vinnaren koras på Nöjesguidens ölmässa i Stockholm. JESSIE SOMMARSTRÖM SLÄPPER BÄRS Årets Mästarpilsner från Melleruds speglar kocken Jessie Sommarströms matfilosofi. VINNAREN AV ÅRETS Kock 2022 har traditionsenligt tagit fram sin egen Mästarpilsner tillsammans med Spendrups chefsbryggmästare Richard Bengtsson. PILSNERN ÄR BRYGGD på maltkornet Balder, ett ekologiskt kulturspannmål från Warbro Kvarn i Sörmland, och ekologisk svenskodlad Magnum-humle som bidrar med beska och citrustoner. – När jag fick chansen att brygga en öl tillsammans med bryggmästare Richard Bengtsson tänkte jag precis som jag gör med min mat. Jag utgick från råvarorna och valde dem med omsorg för att sedan hitta balans mellan smakerna. För mig är det viktigt att gynna svenska producenter som arbetar i symbios med naturen och därför blev jag extra glad över att Richard delar min vision, säger Jessie Sommarström. MELLERUDS MÄSTARPILSNER 5% finns på Systembolaget och den alkoholfria Mästarpilsnern hittas på Hemköp i en limiterad upplaga från den 13 mars. Båda varianterna görs i en begränsad upplaga om cirka 5 000 liter. ÅRETS ÖLUTVECKLARE ÄR utmärkelsen som hyllar insatser för den svenska ölkulturen. Priset instiftades av Carlsberg Sverige 2011 och nu har juryn enats om årets fyra nominerade kandidater. – För drygt ett år sedan lyftes pandemirestriktionerna och Sveriges ölscen kunde återigen få blomstra. Det är något som verkligen märks bland årets nomineringar. Vi har till och med fått utöka antalet nominerade kandidater från tre till fyra. Samtidigt är det fortsatt tuffa tider och det ekonomiska läget slår hårt mot branschen, säger juryns ordförande Henric Byström på Carlsberg Sverige. DE NOMINERADE ÄR Pang Pang Brewery Pang Pang har med sin Festaurang och kommunikation under året tilltalat en helt ny publik och gett hantverksölet en uppdaterad, festlig plattform. Poppels Citybryggeri På Poppels Citybryggeri får öl och mat stå i fokus i en central bryggerimiljö som förhöjer hela upplevelsen. Ambitiösa kockar lyfter ölet på ett imponerande vis genom att baka och laga med både drav och vört. Omnipollos kyrka Att Omnipollo nu fått ett bryggeri att verka ifrån har piggat upp Stockholms ölscen rejält med roliga collabs, tap takeovers och evenemang. Dessutom har de breddat sortimentet och visat att man även behärskar traditionella ölstilar. Sveriges Oberoende Bryggerier Sveriges Oberoende Bryggerier nomineras till Årets Ölutvecklare för organisationens arbete med att driva viktiga frågor för de mindre bryggerierna, inte minst gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt. Juryn för Årets Ölutvecklare består av: THE HELLACOPTERS RELANSERAR SIN BOURBONWHISKY Bandets förbjudna blend tillbaka på bolaget. ALLT BÖRJADE EN sen natt i Madrid när någon i The Hellacopters fick för sig att blanda slattarna av vad som hade varit en flaska bourbon respektive irländsk whisky. Resultatet blev slående. Så pass slående att bandet senare bestämde sig för att lansera blandningen som en egen produkt. I mars återkommer Riot on the Rocks till Systembolaget. Flaskan ligger på 700 ml och kostar 401 kronor. 34 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2023 Josefine Törnqvist – initiativtagare till Ölgäris och Årets Ölutvecklare 2018 Pelle Tamleht – chefredaktör och vice vd Nöjesguiden Sanna Lindberg – dryckesskribent Dagens Nyheter och redaktör White Guide Jörgen Hasselqvist – ölexpert, delägare på OT och ölskribent Mikael Göransson – ölskribent och domare, digital kreatör och sommelier Joel Linderoth – ölskribent och chefredaktör för Land Henric Byström – kommunikationschef Carlsberg Sverige LUNCHMACKOR PÅ HÖG NIVÅ Den tidigare stjärnkrögaren Daniel Lindeberg kommer ut med en ny bok. DANIEL LINDEBERG DRIVER sedan 2014 Lindeberg Bageri & Konditori, där bland annat lunchmackorna blivit ett signum. Dessförinnan drev han stjärnkrogen Frantzén & Lindeberg samt arbetade på framstående bagerier och konditorier. DEN 5 APRIL ger Natur & Kultur ut hans nya bok Lunchmackor. – Mackor är en perfekt ram för kreativitet. Jag hoppas att läsaren ska få upp ögonen för hur kul, enkelt och gott det kan vara. Våga ta ut svängarna för vad en macka kan vara! Den passar i alla lägen, säger Daniel Lindeberg. DEN BÄSTA VECKAN Frida Lunds nya kokbok är full av mat, vin och umgänge. I DEN BÄSTA veckan blir det frukost, lunch och middag varje dag såklart, men också vinprovning, mellis och snacks. – Ingen är ledsen och ingen gnäller. Vi har stor kompislunch på tisdag, romantisk torsdagsdejt och går på picknick på söndag. Boken kommer ut den 25 mars på Mondial Förlag.