NG Sthlm 1
Krog SKALDJUR BLIR STREETFOOD PÅ GLUPSK Ska serve
ra frasiga rolls och pizzor med Bohuslänska skaldjur från egna fiskebåtar. TSFL ÖPPNAR NYTT TILLSAMMANS MED CAROTTE Tar ett första steg mot att skala upp restaurangsuccén från Kungsholmen. DET VAR UNDER sommaren 2022 som The Street Food Labs (TSFL) slog upp portarna till ett hål i väggen på Kungsholmen. Nu har de tagit nästa steg i expansionen och tillsammans med Carotte öppnat i Konserthuset med ingång från Sveavägen. KROGNYTT TEXT: PELLE TAMLEHT MENYN BESTÅR AV färgstark gatumat lagad från grunden och inspirationen kommer ifrån såväl Mexiko som de asiatiska köken. – Jag är uppvuxen med mexikansk mat och har jobbat en hel del med det asiatiska köket samt även arbetat i USA. Nu blandar vi dessa ingredienser och resultatet blir TSFL. Vi älskar vårt lilla ställe på Sankt Eriksgatan och kommer driva det vidare, men det blir snabbt trångt. Därför blir det en inspirerande utmaning att med Carotte i ryggen få möjlighet att erbjuda vår mat och dryck till ännu fler, berättar Ragnar Åberg, kökschef och kreativt ansvarig på The Street Food Labs. TSFL x Carotte ligger på Sveavägen 19 och håller öppet alla dagar i veckan för lunch och middag. DEN 8 MARS öppnar Glupsk sin första restaurang i nyrenoverade lokaler på Hantverksgatan 8. Bakom konceptet står yrkesfiskaren Niklas Kraft och hans fru Mia som kommer från fiskesamhället Ellös i Bohuslän. PÅ GLUPSK KOMMER det att serveras hemmabakade rolls fyllda med havskräfta, krabba och räka. Även skaldjurspizza finns med på menyn och samtliga skaldjur fiskas i egen regi på Bohuskusten och kokas direkt i hamnen innan de skickas till köket i Stockholm. Maten kan avnjutas på plats eller som takeaway. RESTAURANGEN PÅ KUNGSHOLMEN blir den första i vad som inom kort ska utgöra en kedja av krogar. Öppet: mån-fre 11-18, lör 11-20 och sön 11-16. KARIN LEI GÄSTSPELAR PÅ RESTAURANG TAK Kocken och matprofilen gör ett gästspel på takrestaurangen. MELLAN DEN 24-25 mars bjuder Karin Lei, känd bland annat från sin blogg Chopstick Stories, in till dim sum-fest på restaurang Tak. Det utlovas kantonesiska dumplings, nudlar och mycket mer. – Jag är så otroligt glad över att få gästspela på Tak! Det kommer att bli två fantastiskt roliga dagar, säger Karin Lei som i höstas även släppte sin första bok. På menyn för gästspelet varvas bland annat Biang Biang-nudlar och ångade pärlköttbullar med sesamglass och Coir Raincoat Cucumber. Bord bokas via tak.se. NOFO HOTEL & WINE BAR FÅR NY VD Ägarsonen Alexander Alkesten ska ta verksamheten in i en ny fas. ALEXANDER ALKESTEN HAR varit verksam på Nofo som F&B Manager och därefter kommersiell chef. Nu tar han över vd-rollen. – Mitt mål är att driva det här hotellet genom vår ledningsgrupp och vår starka organisation. Jag kommer lägga mitt fokus på att verkligen lyfta dem och se till att vi blir ett sammansvetsat team som tror på det vi gör och förstår varför vi gör det, säger Alexander Alkesten. Och ambitionsnivå är hög. – Målet är att bli Stockholms häftigaste hotell och en kokande mötesplats för våra gäster. Nofo är ett fantastiskt och unikt hotell så vi har alla förutsättningar att nå dit, fortsätter Alexander Alkesten. Nofo öppnade på Tjärhovsgatan 11 i juni 2015. NYGAMMALT I ICHIS LOKALER Nu öppnar Iníoní Restaurant på Timmermansgatan 38B. GÄNGET BAKOM RESTAURANGER som Gazza, Symbios och nämnda Ichi är på gång med ett nytt projekt. På Iníoní slår de sina påsar ihop med Ichis tidigare kökschef Claire O’Halloran samt Lida Admantius som arbetat som restaurangchef på Kagges och Dashi. INÍONÍ BETYDER "DÖTTRARNA" på gaeliska och på menyn står modern gastromat. Restaurangen kommer hålla öppet för såväl bokningar som spontana besök. – Även om vi ser fram emot långa härliga middagar till bords så är det viktigt för oss att vara tillgängliga i mat och dryck, därav kommer våra barer alltid stå öppna för snacks och spontana, längre besök, säger Claire O’Halloran till Livets Goda. Iníoní håller öppet onsdag-torsdag 16-23, fredaglördag 16-00 samt söndag 16-23. 88 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2023 KINESISK SPRIT OCH FRANSK MAT PÅ FORMA Hornsbruksgatan har fått en ny krog med tretillstånd. I ESPRESSO HOUSE tidigare lokaler på Hornsbruksgatan 28 öppnar den 24 februari restaurang Forma. Krogen drivs av samma gäng som ligger bakom Napolyon på Grev Turegatan. Men om det franska möter svenskt på denna, blir det snarare ett möte med det asiatiska på Forma. – Vi tar avstamp i det franska köket, som får möta asiatiska smaker. Vi har mycket fokus på maten, med bra råvaror, säger Anton Lindeborg till tidningen Mitti. ÄVEN I GLASEN kommer detta att märkas då den långa baren (bilden) bland annat kommer att ha ett utbud av baiju. Restaurangen har plats för knappt 90 sittande och tillstånd till 03 både fredagar och lördagar.