NG Sthlm 1
PÅ KROGEN MED LEIF ”GREAT WINE” PERSSON Nöjesguid
en har träffat hela Sveriges kriminalfader och druckit oss igenom hans liv och vinografi. TEXT: LINN KOCH-EMMERY FOTO: AMANDA RÖNNELL 60 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2023 K lockan har slagit lunch på en klassisk fiskrestaurang vid Nybrokajen i Stockholm. Vid ett fönsterbord sitter en kvinna med fönat hår och en gul labrador. I övrigt består klientelet till stor del av män med pullover. Hit brukar även Leif GW Persson komma för en laxlunch i goda vänners lag. Idag ska han träffa mig och lära mig allt han kan om livets jus de raisin. – Du roterar lite och så sniffar du. DET FÖRSTA VINET har hällts upp i raden av glas. Jag har kastat mig ut och sagt “då börjar vi med det yttersta” och fått noll respons. Det som serverats är GW:s Bubbel, ett mousserande vin som lanserades 2020. Leif beskriver det som en riktigt bra fuskchampagne. Jag skulle inte veta, jag har - vad jag vet - aldrig druckit riktig champagne. Först näsan och sen munnen? Leif tar ett djupt andetag inne i kupan och grymtar något ohörbart. Fuskchampagne, är det en cava eller prosecco? – Det är ett franskt mousserande vin som man förädlat genom att tillsätta kolsyra. Det är inte producerat via den där naturliga jäsningsprocessen och ombuteljering som i fallet med champagne. Det kostar skjortan. Här är produktionskostnaden en tredjedel. Men cava och sånt där är för sött. Jag ville ha något som var lite sådär *smackar till med tungan*. Knastrigt? – Just det, lite mer stamina. ETT SILVERFAT MED kanapéer anländer till bordet. Leif sträcker sig efter en laxtoast i miniatyrformat och ger ifrån sig ett uppskattande ljud. Men då är det här i princip sodastreamat vitt vin? – Producenten skulle döda dig om han hörde dig säga det. Men tyvärr så är det väl ungefär så. Kolsyrat vitt vin. Jag är nybörjare. Vad ska jag tänka på när jag smakar? – Det ska inte sticka iväg. När du