NG Sthlm 1
sväljer känner du att du har samma smak kvar i mu
nnen och att den ligger kvar där ganska länge. Smaken är inte obehaglig och ändras inte. Jag brukar säga att viner ska vara långa och konsistenta. Det ska smaka likadant hela vägen. LEIF HAR ALLTID haft ett vinintresse, iallafall så länge han haft möjlighet att finansiera det. Den egna produktionen tog fart via vännen och vinimportören Christer Tegnér. För snart 70 år sedan gick de båda i skolan på Östermalm. Christers familj är vinhandlare sedan fem generationer. – När jag blev lite kändis började han tjata på mig om att ge ut ett kändisvin. På den tiden jobbade jag på SVT och då fick jag inte. Men sen var jag fri och då började vi med det här. TV4 har en lite mer liberal inställning. Ett av dina första jobb var att sälja smuggelsprit. – Jag smugglade sprit, men det var inga viner. Det var mest whiskey och vodka och sånt. Cirkeln kanske ändå är sluten? – Du menar att jag rört mig i rätt riktning? På den tiden jobbade jag på hotell och bar väskor. Det kom busslaster med turister från södra Europa och chaufförerna tog med sig cigaretter och sprit som de sålde här. På kontinenten kunde du köpa en flaska whiskey eller vodka för en femma, här hemma kostade det tio gånger så mycket. Jag tjänade mer på att smuggla sprit och cigaretter än att bära väskor. Sen kom de på mig efter två år och då åkte jag ut på rumpan naturligtvis. Du har även framställt nikotin i sin renaste form för att döda din mamma? – Jag var sur på henne och började fundera på hur jag kunde ta kål på henne. Det kunde jag för jag var ganska duktig på kemi. Jag tänkte att nikotin är ett utmärkt sätt. Det kommer ingen märka. Sen slog det mig, att vem skulle då ta hand om min lillasyster? Hon var jävligt besvärlig. Då släppte jag mordplanen. Det här är bra. Det smakar faktiskt champagne. Jag har lurat folk. ETT NYTT VIN har landat på bordet och i våra nästa glas. Det är GW:s Riesling. Det senaste i raden och ett vin som enligt Leif själv förtjänar att bli en “megahit”. – Det är en Riesling från Tyskland, från Reinhessen. Det är lite “spritzig”. “Sehr gut,” säger han. Jag kommer också från Tyskland. – Ach so! Prost! Ich habe da gewohnt, in Norddeutschland. Ich bin in Hamburg geboren. – In der nähe von Hamburg, eine kleine stadt, vad heter den nu.. Segeberg! Weisst du? Ungefähr fünfzig kilometer außen Hamburg. Min familj bodde i Hamburg innan vi flyttade till Norrland. – Haha, Norrland. Det måste varit en omställning. Hur skulle du beskriva det här vinet? – Det är ett friskt vitt vin. Det finns både mineraltoner och lite frukt. Vad är egentligen mineraltoner för smak? – Det är mest för att ge stadga. Det är neutralt. Men det finns lite angenäm frukt i det här också. Om man luktar så är det lite persika, kanske? Det funkar alldeles utmärkt till sånt här. HAN VIFTAR MED handen mot kanapéerna som innehåller lax, löjrom och tonfisk. – Det skulle även funka med lufttorkad italiensk skinka och det funkar alldeles utmärkt bara för sig. Jag har serverat det här nere på gården i Sörmland under en lunch. Vi hade jagat fasan. Jag tog fram det här och en annan riesling från Alsace och så fick de prova blint. Fyra av 15 personer tyckte att mitt vin var bättre. Mitt vin kostar ungefär 125 kronor per flaska och det andra kostar 1 750 kronor per flaska. Det var ingen som tyckte att det andra vinet var tolv gånger bättre än mitt. Det är ju det som är haken med vin. Det är ingen konst att hitta ett vin som är bra men då sticker priset iväg. Och det står inte i proportion till den förbättring du får. Vilket är det dyraste vin du druckit? Muttrar något ohörbart. – Jag delade två flaskor med en god vän, det var han som bjöd, det gick väl på sådär en kvarts miljon. Var det också det godaste vinet du druckit? – Haha. Verkligen inte. Det är ju det som är så skumt va. Jag har druckit godare vin. Vilket är det godaste vin du har druckit? – Det är en fransos naturligtvis. Om jag ska välja tio viner oavsett vad de kostar skulle nog sju, åtta av de vara från Frankrike. Lika många skulle vara röda. Tillbaka till när du skulle förgifta din mamma. – Jaså, det här är ett kriminalmagasin helt plötsligt. Jag vill bara veta hur man begår det perfekta mordet. – Det är exempelvis så. NR 3, 2023 | NÖJESGUIDEN 61