NG Sthlm 1
Krog Bäst just nu LENNART & BROR FISK Tegnérgatan
9, lennartochbror.se Den renommerade kötthandlaren har slagit upp en fiskbar som är minst lika bra som föregångaren. Och ja, självklart finns det surf & turf på menyn. Öppet: tis-lör 11-23. RUMMEL Norra Stationsgatan 59, rummelrestaurant.se Robin Moderato med anhang (Christopher Ellertsson) är tillbaka i krogstockholm och ingen är väl gladare än jag för detta. Förutom Robin då. Och Christopher. Öppet: tis-lör 17-01§. ETT HEM Sköldungagatan 2, etthem.se 6 För alla oss som är innerligt trötta på matprogram, matfestivaler, matmanifest, ja alla sammanhang där kockar ges möjlighet att öppna sin mun, så är Ett Hem en välsignelse. Ett Hems fördel är dess avsaknad av behov att förhäva sig eller skrika efter uppmärksamhet. Det är privat och exklusivt i ordens rätta bemärkelse. Alltså den totala motsatsen till vår tids vulgariteter där allt, särskilt i sociala medier, ska framstå som just privat och exklusivt, men aldrig någonsin lyckas bli någotdera. Ett Hem är nu mest bekant som ett hotell, och gott så, hotellet är i samma anda som köket som vi ska rikta in oss på i denna text - något unikt och eget i en annars lätt imiterande värld. Bemötandet och det första intrycket är dock ironiskt nog väldigt likt Fäviken. Varför vet jag inte riktigt då placeringen av dessa restauranger inte kunde vara mer skilda åt. Ett Hem ligger insprängt i stadsbilden mot Fävikens tidigare mer avskilda Händelser vid vatten-placering. Men det är något i atmosfären som förenar de båda restaurangerna – självförtroendet i det totalt opretentiösa och den totala fokusen på maten. DET FINNS OFTA en anspänning i alla restauranger med ambition. Man känner den i luften. Vilket leder till ett avstånd mellan gäst och restaurangpersonal som inte genererar något positivt. På Ett Hem 82 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2023 INÍONÍ Timmermansgatan 38B, inioni.se Gänget bakom restauranger som Gazza, Symbios och nämnda Ichi är på gång med ett nytt projekt. På Iníoní slår de sina påsar ihop med Ichis tidigare kökschef Claire O’Halloran samt Lida Admantius som arbetat som restaurangchef på Kagges och Dashi. Öppet: ons-tor 16-23, fre-lör 16-00 och söndag 16-23. SOLEN Styckmästargatan Adam och Albins kommande jättekrog börjar verkligen närma sig öppning. Om allt går enligt planerna kommer du att kunna käka där medan detta nummer ligger ute på stan. Öppnar i mitten av april. ROLFS HAV Tegnérgatan Krogklassikern Rolfs Kök har tagit över grannlokalen och öppnar inom en hyfsat snar framtid en systerkrog. Arbetsnamnet är Rolfs hav, sen kan du väl dra dina egna slutsatser. Öppnar inom kort. är den som bortblåst och man bjuds som gäst omedelbart in i deras universum utan konstlade gester eller ängsliga manér. Detta är Ett Hems storhet skulle jag säga. Bemötandet och servicen. Detta går inte att ersätta med dyr inredning eller bra råvaror (även om just detta också finns här i överflöd). Men den psykologiska trollkonst att få gästen att känna sig hemma, hur klichéartat den än må låta, är vägen till att öppna upp hela kroppens celler för att kunna motta och njuta av god mat. Och god mat, ja det finns det sannerligen här. Jag skulle säga att Ett Hem är Sveriges just nu bästa kök nu när Fäviken sedan länge är stängt och Daniel Berlin inte återstartat sin magi än. Vi äter bland annat vit sparris med ramslökssmör, nässelravioli med murklor och pärlhöneägg, hel Sankt Pierre-fisk med kronärtskockor och hängmörad Mangalitza-gris från Rosa Skattlådan i norra Skåne. Det är en synnerligen vällagad och välbalanserad meny, både smakmässigt och textur-wise. VÄL VÄRT EN egen resa helt enkelt, för att citera en ökänd guide. Öppet: Öppet för icke hotellgäster i mån av plats. PELLE TAMLEHT pelle.tamleht@ng.se