NG Sthlm 1
MER ÄN ETT SVENSSONVIN Svensken älskar italienska
viner. De säljer nästan dubbelt så mycket som tvåan Frankrike på Systembolaget. Särskilt Valpolicellavinerna Amarone och Ripasso har fått en självklar plats på det svenska matbordet. TEXT: JOAKIM BRAGE-GUMPERT ITALIEN, ÄLSKADE ITALIEN. Vi svenskar är tokiga i viner från Italien, särskilt de solkyssta och sötfruktiga vinerna från Medelhavets stövel. Hyllorna på Systembolaget är fyllda med kända och mindre kända producenter, en del är till och med påhittade av svenska importörer för att mätta vår hunger av italienska viner - men det är en artikel för framtiden. VALPOLICELLA ÄR ETT område i den nordöstra regionen Veneto i Italien som är känt för sina kraftiga röda viner. I Valpolicella görs nämligen Amarone och Ripasso. De bra Amarone- och Ripassovinerna kan kosta lite mer och en del är väldigt åtråvärda. Men det görs även en hel del billiga viner både från området och från resten av Italien som ska efterlikna 40 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2023 dyrgriparna i stil och ibland med snarlika namn. Ett av Sveriges mest köpta viner 2022 är ett vin från en känd producent som för knappt en hundring har gjorts för att efterlikna de eftertraktade vinerna från Valpolicella gjorda med appassimentometoden. Så låt oss reda ut vad som gör de kvalitativa vinerna från Valpolicella så speciella, vad appassimentometoden är och skillnaden på Amarone och Ripasso. APPASSIMENTOMETODEN SOM ÄR tillverkningsmetoden i Valpolicella ser ut på följande sätt: Druvorna skördas och ska sedan torkas tills de har tappat cirka 40 procent av sin initiala vätska. De ska traditionellt torkas i trähyllor och processen kan ta upp till 120 dagar. Därefter pressas de försiktigt och långsamt för att sedan jäsa i mellan 35 och 50 dagar och slutligen bli ett Amarone-vin. Vinet ska sedan enligt tradition lagras på gamla ek- eller kastanjefat. Men det finns vinhus som har valt att modernisera sin tillverkningsprocess. De använder sig av temperatur- och luftfuktighetskontrollerade rum där druvorna torkar snabbare och många låter även vinerna lagras på nya ekfat för att få tydligare ekfatsaromer i sina viner. Smakprofilen på de olika metoderna skiljs åt och det sägs generellt att den traditionella metoden gör viner som kan lagras längre. BASEN I EN Amarone måste utgöras av druvorna Corvina eller Corvinone, och med basen menas mellan 45-90 procent. Upp till 30 procent får bestå av druvan Rondinella och max 25 procent av vinet får innehålla andra druvor som tillåts att odlas i Verona. DEN GAMLA AMARONE-traditionen kan spåras till områdets Retico, ett sött vin gjort på torkade druvor som romarna tillverkade för 2 100 år sedan i Valpolicella. En annan variant som heter Recioto, också det ett sött, rött vin, tillverkas fortfarande men idag går de torkade druvorna främst till de torrare stilarna Amarone och Ripasso. Amaronen kommersialiserades först på 1950-talet och blev under 80-talet populär utomlands, i Tyskland, USA och naturligtvis Sverige. Den kraftigt ökade försäljningen under 2000-talet har sänkt kvaliteten och producenter kan vara oroade över att