NG Sthlm 1
PORT FÖR NYBÖRJARE Historien om portvin är både l
ång och krokig. Här är de välbehövliga pekpinnarna och tipsen. TEXT: JOAKIM BRAGE-GUMPERT DOURODALEN I NORRA Portugal är en fotogenisk plats och ett område med många fantastiska viner. Området präglas av sina branta soldränkta sluttningar och terrasserade vingårdar som sträcker sig upp ur den djupa dalgång där den breda floden Douro långsamt slingrar sig fram mot Atlanten. Här i området strax öster om hamnstäderna Porto och Vila Nova de Gaia föddes och utvecklas än idag ett av våra mest älskade starkviner. Portvinerna har en alkoholhalt runt 20 procent. Eftersom man tillsätter druvsprit innan jäsningen är helt klar behåller vinet sin sötma samtidigt som alkoholhalten höjs. De röda portvinerna är vanligast, men det finns också vita. REDAN 1769 FICK Dourodalen som en av de första i världen en områdesbeteckning för sina viner. Ett varumärkesskydd som garanterar att vinerna kommer från den rätta platsen och görs enligt uppsatta regler. Även om över 100 druvor är tillåtna så använder man sig av de fem blåa druvsorterna Tinta Barroca, Tinta Cão, Tinta Roriz, Touriga Francesa och Touriga Nacional och de gröna Malvasia, Viosinho, Gouveio branco, Verdelho och Rabigato branco. PORTVINET SOM FENOMEN upptäcktes redan på 1680-talet då engelska handelsmän fick testa ett vin från ett kloster i staden Lamego, vid Dourofloden. Vinet var fortifierat med ett druvdestillat, något som var ganska vanligt då. Det unika i det här fallet var att det hade gjorts innan allt socker från druvorna hade jäst ut och vinet blev då både sött och starkt. Alltså dubbelt så gott tyckte handelsmännen. Socker och alkohol är väl något vi alla gillar och engelsmännen på 1600- och 1700-talet bara älskade det. Inte bara på grund av smaken utan också för att den höga sockerhalten och alkoholstyrkan tillsammans med fruktigheten gjorde vinet lättare att transportera hem till England utan att det blev dåligt under vägen. Under den här tiden låg nämligen England ofta i krig med Frankrike och handelsblockader gjorde att de franska vinerna uteblev. Men här fanns nu en delikat ersättare, portvinet. Relationen till England har alltid varit viktig för portvinsprocucenterna i Dourodalen. År 1799 exporterades 44 miljoner liter portvin till England, ett land som då bara hade nio miljoner invånare, alltså nära fem liter per person. Även idag syns det engelska inflytandet i Dourodalen där många producenter har kopplingar till England. Många av 48 NÖJESGUIDEN | NR 3, 2023 vinhusen grundades av engelsmän och har genom åren ärvts från generation till generation. PORTVIN HAR INTE bara en rik historia utan även en känd tillverkningsmetod. Enligt den traditionella metoden så trampas druvorna i stora stentråg som på portugisiska heter Lagares. Mjuka fötter gör så att druvorna pressas utan att kärnorna krossas, vilket kan ge en bitter smak. Idag är det dock inte så många producenter som använder sig av denna personalintensiva och manuella metod, utan hos de flesta har pressandet blivit automatiserat. PORTVINETS OLIKA STILAR Ruby port är ett fruktigt, rött portvin som lagras oftast i ståltankar i två-tre år innan buteljering. Ett lite enklare, rödbärigt och sött vin som passar väldigt bra till choklad. Tawny port har fått sitt namn efter sin rödbruna färg som är ett resultat av oxidation då vinet lagras på ekfat en längre tid. Tawny porten är elegant, mjukare och har mer nötiga toner. De betecknas ofta 10, 20, 30 eller 40 år, vilket lite rörigt indikerar en stil. Enligt reglerna ska en Tawny port 40 år smaka som ett 40 årigt vin, men vinet behöver inte vara 40 år. Oftast är medelåldern i vinets blandning betydligt äldre. Tawny port passar både till ost och efterrätter, gärna med nötter, äpplen och knäck. Late bottled vintage (LBV) är en Ruby port från en specifik årgång som har lagrats på fat i fyra till sex år. Den är mer komplex än en Ruby och kan hos vissa producenter nästan hålla lika hög klass som en vintage port. Utmärkt till choklad, mögelost men även till vilt med söta tillbehör, typ gelé. Colheita port är en Tawny port från en specifik årgång. Här snackar vi nötigt och komplext! Vintage Port är vad du antagligen tror, ett portvin från en specifik årgång. De är rätt ovanliga och kostar lite mer för de görs endast de åren som producenten anser att druvorna blivit tillräckligt bra. Vintage port lagras endast två år på ekfat för att sedan buteljeras och mogna i sin flaska. Vintage Port är långlivade och hittar du en från ditt födelseår så kan du lagra den till din medelålderskris. Vinet är ofiltrerat och med ålder kommer mycket fällning. Drick den först och främst i sin egen prakt, men likt tidigare så ska sötman i vinet möta sötman i maten, choklad, kaffe och mörka nötter eller kraftiga ostar. Fällningen som blir över när du dekanterar vinet är väldigt bra att ha i mat, antingen i såser eller att massera in i kött. Single Quinta Vintage Port är ett vin som kommer från en producents bästa vingårdsläge, deras Quinta, samt från en årgång som är extra bra. Dessa viner är crème de la crème, det bästa producenten kan erbjuda! Vitt portvin är en ovanligare sort som kan vara allt från torr till söt. Görs på gröna druvor och viss tid på ekfat. Otroligt trevlig som aperitif, en lokal drink är att blanda med tonic och röd grapefrukt. Den torra varianten är väldigt matvänlig, till mat med viss sötma, till svartsoppan vid gåsmiddagen eller till alla typer av ost men även oväntat bra till rökt lax. PORTVIN ATT SPANA IN Churchill’s Det lilla och sett till området unga vinhuset grundades av Johnny Graham och hans fru Caroline Churchill och är det första oberoende portvinshuset som registrerats på 50 år. Taylor Portvinshuset som i folkmun kallas för Taylor’s har anor från 1692. Egentligen heter de Taylor Fladgate & Yeatman men vem orkar be om en sådan flaska vid Systembolagets disk. Fonseca Porto Portvinshuset med en historia som skulle passa filmduken. År 1815 lades grunden av den politiska flyktingen Manoel Pedro Guimaraens som kom till England genom att gömma sig i ett tomt portvinsfat! Hans entreprenörskap var lika imponerande som hans överlevnadsinstinkt och han lyckades få bolaget att blomstra och till och med bli ett av de större portvinshusen.