NG Sthlm 1
ZENATO AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO 2017 3
99 kronor Artikelnummer 32145 En väldoftande blandning av skogshallon, plommon, romrussin, rostade nötter, färska örter, vanilj, läder och tobak. Fortfarande ung och mer åt det fruktiga hållet men visar ändå upp en utvecklad komplexitet, så vill du dricka den nu tycker jag att du ska ge den i alla fall minst en timme i karaffen för att öppna upp sig. Vinet är fylligt men den friska syran ger vinet en fräschör och elegans, så även fast det är ett stort vin så känns det inte klumpigt. En Amarone väl värd att spana in. AMARONE DELLA VALPOLICELLA är ett sånt vin som om du får det i studentpresent dricks det lagom till fyrtioårskrisen. Det kanske är att överdriva lite, men vinerna är mycket lagringsdugliga och kan få en otrolig komplexitet för den som har tålamod. En riktlinje är att i alla fall låta vinerna vara minst fem år gamla från det året vinet buteljerades innan det avnjuts. dess goda rykte är på väg att bli urvattnat. I ett Sverige där vinintresset har exploderat har Amarone gått från att kännas exklusivt till att uppfattas som ett Svenssonvin. Men en god Amarone, eller en god Ripasso, är fortfarande lika bra som sitt gamla rykte. Akta dig för billigare varianter bara. VAD ÄR DÅ skillnaden på Amarone och Ripasso? Amaronen är områdets crème de la crème - det bästa och lyxigaste. De görs som sagt på de torkade druvorna och tillverkningsprocessen är lång och utdragen. De lagras i minst 24 månader på ekfat och för att generalisera så är vinerna stora och fylliga med en sammetslen munkänsla och frisk syra. Aromerna brukar vara en blandning på torkade plommon, körsbär, choklad, kanel, vanilj och farinsocker. Vinerna brukar ha en järnrik köttighet och, beroende på hur vällagrat vinet är, ofta en del skogs- och svamptoner. Utöver lagringskraven så ska även ett Amaronevin ha en alkoholhalt på minst 14 procent och en restsockerhalt som inte får överstiga 12 gram per liter, vilket kan låta mycket men eftersom vinerna är så fylliga, koncentrerade i frukten och syran så frisk upplevs de torra. RIPASSO DÅ? DET här är ett vin som får jäsa i två omgångar. Först görs ett traditionellt vin, ett ungt Valpolicella-vin, där druvorna skördas och pressas till en druvmust som får fermentera. När vinet har börjat jäsa blandar vinmakaren ner skalrester från framställningen av Amarone. De torkade druvskalen får ligga med i jäsningen i cirka två veckor för att ge smak och karaktärsdrag. Ripassovinerna har lite av de torkade tonerna som Amarone har men är lättsammare, lite friskare och smaken är ungdomligare. Vintillverkningen är snabbare och vinerna är lite billigare. SÅ MED DENNA korta genomgång i åtanke, tänk på att smakar det så kostar det och det finns inga genvägar fram till det perfekta vinet. För att ge vinet möjlighet att uppnå sin potential och komplexitet så krävs det tid och omsorg i hela processen. Vinerna ska lagras länge och jäsningsprocessen är lång. Allt detta kostar och i slutändan kommer vinet ha ett högt men rättvist pris sett till sin produktion. Istället för att köpa ett billigare Amarone, runt 200 kronor, sikta istället på en dyr Ripasso, runt 200 kronor. Viner att spana in MASI COSTASERA AMARONE CLASSICO 2017 349 kronor Artikelnummer 2345 Ett fylligt, nyanserat men samtidigt elegant vin med mörk frukt. Körsbär möter plommon och russin tillsammans med choklad, vanilj och lite tobak. Mjuka tanniner och bra längd! Mycket Amarone från en klassisk trotjänare på Systembolaget. LE BERTAROLE PODERE CARIANO AMARONE DELLA VALPOLICELLA CLASSICO 2015 373 kronor Artikelnummer 74029 Ett vin som behöver lite tid, antingen i källaren eller i karaffen. När väl vinet öppnar upp sig bjuder det på en blandning av söta mörka bigarråer, hallon och torkade plommon tillsammans med örter och lite vanilj. Tanninerna är småkorniga men tydliga. Den friska syran lättar dock upp stämningen och ger vinet en fin balans. MONTE DEL FRÀ VALPOLICELLA RIPASSO CLASSICO SUPERIORE 2019 175 kronor Artikelnummer 71716 Ett fylligt och kryddigt vin med en doft av söta körsbär, plommon och lakrits. Den friska syran ger vinet en elegans och bra längd. En seriös Ripasso att testa. Monte del Frà grundades 1958 och drivs idag av tredje generationen i familjen. De jobbar aktivt med hållbarhet och biologiskt mångfald i vingårdarna och istället för bekämpningsmedel så används insekter för att motverka skadedjur. ZENATO RIPASSA SUPERIORE 2018 209 kronor Artikelnummer 12324 Men en härlig kombination av körsbär, läskande friskhet från en ung Valpolicella men med koncentrationen, djupet, julkryddorna och de torkade plommontonerna från en Amarone. Här är en Ripasso i världsklass. NR 3, 2023 | NÖJESGUIDEN 41