Buffé 1
TIPS! RÖDBETSGELÉ Lägg 3 gelatinblad i kallt vatt
en 5 minuter. Sila av och koka upp 2 dl av inläggningslagen från rödbetorna i en liten kastrull. Ta från värmen och vispa ner gelatinbladen. Häll i en plastlåda och låt stelna 2–3 timmar i kylen. Stjälp upp och skär gelén i fina tärningar. Servera till rödbetssalladen och torsken. Blomkålen som toppas med gräslök och limeskal blir smakrik när den bräseras i smör och kycklingfond. BLOMKÅL, GRÄSLÖK OCH LIME Klassiskt men lite bortglömt sätt att tillaga blomkål på. Lättlagat och supergott! FÖR 4 PERSONER 1 blomkålshuvud (ca 700 g) 50 g smör 1/2 dl vatten + 1 tsk konc kycklingfond 2 msk finskuren gräslök 1 lime GÖR SÅ HÄR: 1.Ta bort blasten från blomkålen. 2.Skär smöret i tunna skivor. Täck bottnen på en kastrull med smöret. Häll på vatten och fond. Lägg ner blomkålen. Sätt på ett lock. 3.Låt småkoka ca 10 minuter, tills blomkålen är mjuk och fått lite färg i bottnen. Tillsätt ev lite mer vatten om det kokar torrt. 4.Servera blomkålen varm. Strö över gräslök och finrivet limeskal. Pressa över limejuice. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett och kontrollera innehållet i fonden. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. RÖDBETSSALLAD MED VARM REMOULAD OCH RÅRIVEN BLOMKÅL Tillaga rödbetorna på två, tre olika sätt för en extra smakdimension. Den varma remouladen är kort och gott grym! FÖR 4 PERSONER 800 g rödbetor, gärna små finrivet skal av 1 citron 1/2 dl färskpressad citronjuice 1/2 dl ättiksprit (12 %) 1 dl socker 1 1/2 dl vatten 1 lagerblad 150 g varmrökt sidfläsk dillvippor till garnering rå blomkål att riva över salt, svartpeppar olivolja VARM CURRYREMOULAD 100 g smör 1 liten schalottenlök 1/2 syrligt äpple 1 tsk curry 1 äggula, rumsvarm 2 krm ättiksprit (12 %) GÖR SÅ HÄR: 1.Skrubba och koka rödbetorna mjuka i rejält saltat vatten. Häll av. Gnid av skalet under rinnande kallt vatten. Skär i klyftor om de är stora. Blanda hälften med citronskal, juice och 1 msk olja. 10 BUFFÉ 2 • 2 012 2.Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad. Lägg i resterande rödbetor. Låt dra minst en timme. Häll av, men spara ev lagen för att göra gelétärningar (se tips ovan). 3.Skär bort svålen och det mesta av fettranden på sidfläsket. Skär i ca 1/2 cm stora tärningar. Stek dem knapriga i 1 msk olja. Låt rinna av på hushållspapper. 4. Varm curryremoulad: Smält och bryn smöret under vispning i en liten kastrull. Ta från värmen och låt stå så att det skiktar sig. 5. Skala schalottenlöken. Skala, dela och kärna ur äpplet. Hacka lök och äpple mycket fint. Fräs detta med curry 2–3 minuter i 1 msk olja i en stekpanna. Lägg i en bunke. Låt svalna. 6.Vispa ihop lökfräset med äggula och ättika. Häll i den klara delen av smöret i en tunn stråle under vispning, ta ej med bottensatsen. Smaka av med salt och peppar. 7.Fördela rödbetor och varm remoulad på tallrikar. Toppa med fläsktärningar, dill och finriven blomkål. Servera gärna till ångad torsk. FÖR ALLA? Fri från gluten. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Innehåller ägg.