Buffé 1
»Allt snack om att grönsaker är kaninmat är ju re
n bullshit. Kom inte och säg att man inte blir mätt av bönor och rotfrukter…« STEPHAN RÖSSNER, ÖVERLÄKAREN SOM ÄGNAT ETT HELT YRKESLIV ÅT ATT BEKÄMPA FETMA »Man får ju inte ge upp. Krävs det att jag äter mer grönt får jag väl försöka lära mig det. Har jag inte brytt mig på 40 år är jag kanske skyldig kroppen det.« ARNE HEGERFORS, FOLKKÄR SPORTKOMMENTATOR OCH F D GRÖNSAKSVÄGRARE RIKTIGA MÄN ÄTER SALLAD Är du man och äter dåligt med grönsaker? Sannolikt förkortar det ditt liv, menar livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius. Det vill hon ändra på med en salladsbok för män. Och då menar vi inte isbergssallad och gurka… TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT KC WALLBERG FOTO BRUNO EHRS I ITALIENSKA MÄN TVEKAR SÄLLAN att förse sig med en rejäl portion spenat eller bönor till köttbiten eller en fruktsallad till eſt errätt. I Sverige anses det omanligt med grönsaker, och studier visar också att svenska män är betydligt sämre än kvinnor på att äta frukt och grönt, oavsett ålder och utbildningsnivå. – Män som äter mindre frukt och grönt riskerar fl er hälsoproblem än kvinnor när de når medelåldern. Vi pratar övervikt, bukfetma, typ 2-diabetes, högt blodtryck och höga blodfetter. I förlängningen kan det leda till hjärtinfarkt, säger Mai-Lis Hellénius, professor på Livsstilsmottagningen på Karolinska sjukhuset. Hur stor roll spelar egentligen grönsaker för hälsan? – Jättestor, större än man tidigare r trott. Tyvärr får det inte genomslag i praktiken. Frukt, grönsaker och baljväxter innehåller mängder med antioxidanter som är nyckeln till ett långt och friskt liv, eſt ersom de motverkar åldrande och celldöd. Det är också kalorisnål och fi berrik mat som i sin tur ger positiva eff ekter. 24 BUFFÉ 2 • 2 012 Varför är svenska män så dåliga grönsaksätare? – Svårt att säga, till viss del har det med attityder att göra. Män som pikar andra män som äter grönsaker, »jaså, äter du sallad, haha«, eller uppfattningen om att man inte blir tillräckligt mätt. Sedan kan det fi nnas genetiska orsaker, men främst handlar det om miljö, beteende och vanor, skulle jag tro. Finns det några typiskt »manliga« grönsaker? – Rotfrukter verkar män ha större acceptans för. De betraktas inte som »sallad«, tillagas oſt a på något sätt och äts varma. Så varma eller ljumma sallader kan vara en bra inkörsport för dem som vill jobba på grönsakskvoten. Bästa tipsen för mer grönt på tallriken? – Tänk tvärtom och se grönsaker som mat – inte tillbehör. I SAMRÅD MED Mai-Lis Hellénius har kocken KC Wallberg tagit fram ett 30-tal matiga, manliga sallader som alla presenteras i boken »Riktiga män äter sallad«. KC själv har fått kämpa med sin medfödda motvilja till grönsaker, men har lärt sig knepen som funkar. – Det gäller att tillaga de små rack- arna. Ett hastigt dopp i grytan förändrar både smak och konsistens på såväl rötter som blad. Genom att förädla råvarorna ett snäpp blir det genast mer ok att äta sallad. En god dressing gör också skillnad. I boken berättar även kända män i Mai-Lis Hellénius, professor på Livsstilsmottagningen på Karolinska sjukhuset. KC Wallberg, medveten ung kock som vet hur män vill ha sin sallad. Sverige om sin syn på grönsaker och bjuder på sina favorit sallader. Var det någon som sa kaninmat?