Buffé 1
MOROTSSALLAD En enkel sallad som passar till allt
, en nyttig färgklick på bordet! GÖR SÅ HÄR: Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna, lägg i 1 tsk senapsfrön (svarta eller bruna). Ta från värmen när de börjar »sprätta«. Låt svalna. Skala och riv 3 morötter grovt. Lägg dem i en serveringsskål, tillsätt 1 msk olja och senapskornen samt 3 msk färskpressad citronjuice och 2 msk finriven ingefära. Rör om och låt stå ca 30 minuter i rumstemperatur före servering. GYLLENE LINSSOPPA MED KOKOSMJÖLK En favorit från det indiska köket. Kokosmjölken förhöjer smaken. En närande soppa som lyser upp i vintermörkret. Perfekt som bjudmat. FÖR 4 PERSONER 3 dl röda linser (torkade) 1 gul lök 2 morötter 1 tsk hel eller malen spiskummin 1 msk Kärstis kryddmix (se sid 18) 1 tomat 1 kruka färsk koriander 1 burk kokosmjölk (400 ml) 2 msk färskriven ingefära 1 vitlöksklyfta 2 msk färskpressad citronjuice salt, olja, vatten GÖR SÅ HÄR: 1.Skölj linserna noga i en sil. Skala och hacka löken. Skala morötterna. Dela på längden och skär i slantar eller stavar. 2.Fräs spiskumminen i 2 msk olja i en kastrull ca 30 sekunder. 3.Lägg i löken och fräs tills den är genomskinlig. 4.Tillsätt Kärstis kryddmix, morötter, linser och 8 dl vatten. Låt småkoka under lock 10–15 minuter, tills linser och morötter är mjuka. 5. Skär tomaten i grova bitar. Hacka koriandern grovt, spara några hela blad till garnering. 6.Rör ner tomat, kokosmjölk, ingefära, färsk koriander, pressad vitlök och citronjuice. Krydda med 1 tsk salt. Sjud ytterligare 5 minuter. 7.Häll upp soppan och garnera med koriander, gärna riven morot och riven kokos. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉ 2 • 2 012 19