Buffé 1
INNEHÅLL 4 SMAKSÄTT MED CITRUS Citrusfrukter av a
llehanda slag ger sötma, fräschör och kryddighet åt många rätter. Dessutom tips på drycker. 31 19 4 15 »Den nya gröna trenden: MAT FRÅN VÄXTRIKET… « BROCCOLI, BROCCOLI BROCCOLI… Och så lite broccoli! Ja, så ser det allt som oftast ut hemma hos mig. När det gäller grönt. Men inte nog med det, broccolin ska helst vara lätt överkokt också. I alla fall om minstingen Pu får bestämma. Vilket hon ofta får… Vilken förälder kan klaga på barnen när de dag efter dag trycker i sig ansenliga mängder av den gröna supergrönsaken? Men det kan ju bli lite enahanda… Och som redaktör för Sveriges största mattidning vill man ju ändå hänga med lite i trenderna. I det här numret av Buffé får vi lära oss att det allra trendigaste just nu är »mat från växtriket«. Tevekocken Paul Svensson odlar nu den trenden (se sidan 8). Han odlar mycket annat också; planerna för vårbruket är stora. Mat från växtriket betyder mycket grönt, att det dominerar men att det kan få smyga in sig en och annan proteinstinn köttskiva eller fiskbit också. En kock sätter dock ingen trend, men när självaste Mathias Dahlgren, med totalt tre Michelinstjärnor, presenterar sin omgjorda restaurang blir det med en åttarätters avsmakningsmeny från just »växtriket«. Ytterligare ett starkt tecken på denna trend är boken »Riktiga män äter sallad«! Här får vi stifta bekantskap med en räcka kända gubbs som – numera – äter grönt, eller kanske jag ska säga »från växtriket«. Härliga recept finns på sidan 24. Jag kanske ska testa gjutjärnssalladen på barnen? Men nej, det får nog bli Paul McCart- neys penne med mascarpone, gorgonzola och – just det – broccoli. Ja, tänka sig att denne superstjärna inte bara tycker om broccoli, utan också vill bjuda oss Bufféläsare på en god, trendig rätt från växtriket. Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se 8 PAUL BJUDER FRÅN VÄXTRIKET Blomkål, rödbetor, lök, svamp och äpple. Gör som kocken Paul Svensson och låt växtriket blomma på tallriken. 15 BRA TID FÖR EXOTISKT Lys upp vintermörkret med rubinröda kärnor från granatäpple, solgul ananas eller knallorange sharon. 1 2 17 VEGETARISKT MED INDISK KRYDDA Blanda din egen kryddmix och laga Kärsti Stieges smakrika indiska favoriträtter. 23 NYTT: CAMILLAS CURRY Mixa en drink på spenat, slattwoka grönt eller koka ljuvlig sås på frysta bär. Och så blir det chips på matbanan. 24 RIKTIGA MÄN ÄTER SALLAD! Med denna boktitel ska männen lockas att äta mer grönt. Mättande och gott, lovar kocken KC Wallberg. 27 PAUL McCARTNEYS KÖTTFRIA Med en ny kokbok och sång vill ex-Beatlen Paul McCartney inspirera fl er till en köttfri dag i veckan. 29 MÅNADENS TESTLAGARE Potatispizza med chorizo, texmex-gratäng med tacotäcke och grön tonfi skpasta. Fem nya testlagare tycker till. 39 TÄVLA OM 50 MATBÖCKER Vinn boken »Riktiga män äter sallader«! RE EPTREGISTER RECEPTREGISTER Apelsin- och citronmarmelad 7 Avokadosallad med sidfl äsk och tomatröra 26 Blomkål med gräslök och lime 10 Broccoli med morot och citron 4 Coconut cupcake med apelsinfrosting 6 Feijoada 21 Färsbullar »extra allt« 29 Gjutjärnssallad med rödbetor och renskav 25 Gyllene linssoppa med kokosmjölk 19 Honungskyckling med grekisk tabbouleh 31 Indisk vitkål med ärter 18 Kryddig och krämig rotfruktsgryta 18 Kryddig äppelchutney 21 Kyckling med limerotisar och citronyoghurt 4 Kärstis garam masala 18 Kärstis kryddmix 18 Laxcarpaccio med citrusvinägrett 4 Lemonad med ugli 7 Lyxig bärsås 23 Mango lassi 21 Morotssallad 19 Penne med broccoli och gorgonzola 27 Pizza med potatis och chorizo 30 Pizza med äpple, korinter och vanilj 13 Potatispannkaka med blåbärskeso 39 Potatissoppa med frasig fetaostmacka 31 Restwok 23 Rödbetsgelé 10 Rödbetssallad med råriven blomkål 10 Salta matbananchips 23 Saltinlagda citroner 7 Snabb tonfi skpasta med grönt 30 Spenat- och kiwidrink 23 Svamp- och löktoast med ägg och sikrom 9 Sweetie’n Sour 7 Syrlig smoothie med blodapelsin 7 Texmex-gratäng med tacotäcke 31 Vintersallad med rotfrukter och nötter 26 Ångad torsk 11 Äppelsallad 13 BUFFÉ 2 • 2 012 3