Buffé 1
FRUKTFROSSA När de svenska äpplena sjunger på sis
ta versen, jordgubbarna är ljusår från solmogna och apelsiner har skalats till leda finns det många exotiska frukter att njuta av. Här är ett urval i säsong. AV CAMILLA THÖRNQVIST FOTO EVA HILDÉN SMITH Ananas Färsk ananas smakar betydligt fräschare än konserverad dito. Frukten är mogen när skalet är gulbrunt. Drar du lätt i ett av de inre bladen ska det lossna. Bunkra färsk ananas, skär i bitar och frys in. Perfekt att ha till smoothie eller wok. Salsa på ananas, tomat, chili, lime och koriander är gott till tacos, smörstekta ananasklyftor med lite rom är smaskens till glass. En gnutta svartpeppar lyfter smaken. Ananas innehåller enzymet bromelin som hindrar gelatin från att stelna och kan göra att grädde skär sig, men det gynnar även matsmältningen. Mango Det finns över 1 000 kända mangosorter med olika karaktär. Skalfärgen varierar men säger inget om mognaden. Mogen mango känns mjuk men inte mosig. Är du osäker finns ibland ätmogen mango att köpa. Eller ersätt med fryst om du vill vara helt säker. Smältande mjuka och aromatiska sorter är Kent och Keith. Mixa mango med crème fraiche, sambal oelek och curry – mums till fiskpinnar eller kyckling. Ät den annars naturell i form av en »igelkott«: Dela mangon på längden jäms med den platta kärnan. Skåra fruktköttet i ett rutmönster ner till skalet. Vänd ut och in. Snyggt! Sharon Sharonfrukten ser lite ut som en orange tomat men är mycket sötare och påminner mer om plommon i smaken. Att äta skalet eller inte är en smaksak. Fasta exemplar passar att klyfta, mjuka frukter kan ätas i halvor som kiwi. Bruna fläckar i skalet är ingen fara, det beror bara på att lite socker fällts ut. Introducera sharon i fruktsallad eller på ostbrickan – gott till ädelost. Papaya Omogen papaya ska det vara i den thailändska salladen »som tam«. Mogen papaya ska annars kännas lite mjuk. Fruktköttet kan vara alltifrån gult, laxfärgat till nästan rött, och konsistensen påminner om melon. Några droppar limejuice balanserar den aromatiska smaken. Servera papaya i urkärnade klyftor eller testa torkad papaya i müsli. Skalet kan användas till att möra kött. Det verksamma mörningsämnet, papain, används även för att motverka krympning av siden och ull. Rambutan Vad är det där för hårig slemboll? Jo, det är rambutan, som trots sitt avskräckande utseende är mycket njutbar. Under alla mjuka taggar (det är alltså inga hårstrån) och innanför det läderartade skalet döljer sig ett vitt, saftigt fruktkött runt en oval kärna. Smaken är unik, som en blandning mellan fläder och vindruva med en konsistens som påminner om den senare. Visst går det att leka loss med rambutan i köket, men denna delikata pärla gör sig bäst naturell. Granatäpple När kung Salomo formade sin kungakrona fick granatäpplet stå modell. En ståtlig frukt med rubinröda kärnor och ett sött, välsmakande innehåll. Kläm lite på äpplet innan du delar det »längs midjan«. Knacka på skalet med en sked så lossnar kärnorna lättare. Gör det gärna över en skål med vatten, då flyter de vita mellanväggarna som smakar beskt upp till ytan. Ha granatäppelkärnor i sallad, använd till garnering eller bjud som godis. Av granatäpple gör man grenadin, en färgglad saft som piggar upp drinken. Frukten kan också förädlas till exklusiv granatäppelsirap. BUFFÉ 2 • 2 012 15