Buffé 1
TIPS! VARIERA DEGEN I dag finns flera sorters fär
diga degar att botanisera bland. Testa t ex pizzadeg, mördeg eller filodeg i stället för smördeg när du gör Pauls äppelpizza. Vad du väljer beror helt på om du vill ha pizzan salt och mjuk, spröd och smörig eller tunn och frasig. ÄPPELSALLAD En dessertanpassad pizzasallad! FÖR 8 PERSONER (TILLBEHÖR) Dela, kärna ur och skär 3 syrliga äpplen (ca 300 g) i mycket tunna strimlor. Blanda med finrivet skal av 1 citron, 1/2 dl färskpressad citronjuice, 1 msk socker, 1 krm salt och 2 msk olivolja. Servera till äppelpizzan. PIZZA MED ÄPPLE, KORINTER OCH VANILJ Välj ett smakrikt och syrligt äpple. Paul använder gärna aroma när det är i säsong. FÖR ALLA? Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg, finns fryst från DS/Fria bröd. Gör laktosfri: använd laktosfri smördeg och crème fraiche. Gör mjölkfri: använd mjölkfri smördeg och ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Gör äggfri: använd smördeg utan ägg. GER 8 BITAR 5 syrliga äpplen (ca 500 g) 1 rulle färsk smördeg (250 g, se även tips!) 2 msk florsocker 1 tsk kanel 3 msk korinter eller russin 1/2 dl calvados eller rom vatten, citronmeliss till garnering VANILJ-CRÈME FRAICHE 2 dl crème fraiche 1 vaniljstång 2 msk florsocker GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. Kavla ut smördegen någorlunda rund och skär ev bort lite kant om du vill ha den helt rund. Nagga med gaffel. 2.Kärna ur och skär äpplena i mycket tunna skivor. Lägg skivorna omlott i en ring på degen. Börja utifrån och fyll på in till mitten. Pudra över florsocker och kanel. 3.Grädda pizzan mitt i ugnen ca 20 minuter, tills den fått fin färg. 4.Koka ihop korinter, calvados eller rom och 1 msk vatten i en liten kastrull tills all vätska kokat bort. Låt svalna. 5. Vanilj-crème fraiche: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna med kniv. Vispa ihop crème fraiche med vaniljfrön och florsocker. 6.Servera pizzan varm med vanilj-crème fraiche, korinter och äppelsallad. Garnera med citronmelissblad. BUFFÉ 2 • 2 012 13