Buffé 1
PAUL TIPSAR HEMMAKOCKEN Den verklige matlagningse
ntusiasten gör som Paul Svensson och röker sina svampar till förrätten. Paul börjar med att skiva svampen och lägger den på ett galler. Sedan säger han så här: – Hetta upp en Abu röklåda med spån och torkad rosmarin på spisen så det bildas rökutveckling. Lägg i gallret med skivad svamp och rök i minst 4 minuter. Eller tänd klotgrillen och lägg rökspån och rosmarin i en »skål« av aluminiumfolie. Ställ skålen direkt på glöden. När rökutveckling kommer igång är det läge att lägga på gallret med svampskivorna. Lägg på locket och rök dem minst 4 minuter. Svampens nötiga och runda smak passar perfekt på en toast med ägg, sidfl äsk och lyxig sikrom. SVAMP- OCH LÖKTOAST MED ÄGG OCH SIKROM Det är när champinjonerna får färg som de verkligen smakar något. Bjud som förrätt eller på brunchen. Sidfläsk kan ersättas med bacon. FÖR 4 PERSONER 300 g stora champinjoner 2 rödlökar 150 g varmrökt sidfläsk 1 tsk repad timjan 4 skivor ljust surdegsbröd 1 msk senap 4 ägg 1 burk sikrom (80 g) 2 dl babyspenat (ca 40 g) 1/2 tsk vitvinsvinäger 1 liten bit pepparrot smör, olivolja salt, flingsalt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 225°C. 2.Rensa och skär svampen i tjocka skivor. 3.Skala, halvera och skiva löken. Skär bort svålen och det mesta av fettranden på sidfläsket. Skär i ca 1/2 cm stora tärningar. 4.Fräs löken mjuk och glansig i 1 msk smör i en stor stekpanna. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Ta upp och lägg åt sidan. 5. Höj värmen och tillsätt 1/2 msk smör, 1/2 msk olja, sidfläsk och svamp i stekpannan. Fräs tills svampen fått rejält med färg. Blanda ner timjanen. Ta upp och lägg åt sidan. 6.Lägg brödskivorna på ett ugnsgaller. Ställ in i ugnen 4 minuter. Vänd efter halva tiden. 7.Bred senap på ena sidan av bröden. Lägg dem med senapssidan upp i stekpannan. Fördela löken på brödskivorna. Knäck försiktigt 1 ägg på varje skiva. Ställ in i ugnen tills vitan på äggen har stelnat, ca 5 minuter. 8.Strimla spenaten. Blanda med vinäger och 1 tsk olja. 9.Lägg bröden på tallrikar. Toppa med svampfräs, sikrom, spenat och riven pepparrot. Strö över flingsalt. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd Gör laktosfri: kontrollera brödet, byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, byt smör mot mjölkfritt matfett. Innehåller ägg. BUFFÉ 2 • 2 012 9