Buffé 1
SPARTIPS! Om man inte äter upp chutneyn inom en v
ecka och vill förlänga hållbarheten kan man tillsätta 1/2 dl äppelcidervinäger som får koka med. FEIJOADA I Portugal, liksom i Goa, serveras denna rätt som ett arv från kolonierna i Brasilien och Afrika. Svarta bönor är väldigt välsmakande och tyvärr lite bortglömda här i norr. FÖR 4 PERSONER 2 burkar svarta bönor (à 400 g) 1 rödlök 1 sötpotatis (ca 300 g) 1 morot 200 g pumpa, t ex butternut 1 msk Kärstis kryddmix (se recept sid 18) 500 g passerade tomater 3 vitlöksklyftor 1/2 kruka färsk koriander olja, salt, vatten FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och finhacka rödlöken. 2.Skala och skär sötpotatis, morot och pumpa i ca 2 cm stora bitar. 3.Fräs rödlöken i 1 msk olja i en gryta/kastrull tills den är genomskinlig. Tillsätt Kärstis kryddmix och rör om. Blanda i grönsakerna och låt fräsa någon minut. Späd med lite vatten, 1–1 1/2 dl, så att inte grönsakerna bränner fast. Låt småkoka under lock tills grönsakerna är mjuka, 8–10 minuter. 4.Häll av och skölj bönorna. Tillsätt dem, passerade tomater och pressad vitlök. Rör om och låt småkoka ytterligare ca 5 minuter. Krydda med 1 tsk salt. Garnera med koriander. Servera med äppelchutneyn och gärna en klick gräddfil. MANGO LASSI En svalkande drink som passar som efterrätt till starkt kryddad mat, eller varför inte som ett uppfriskande mellanmål! GER 4 GLAS 2 mogna mango eller 1 paket fryst mango i tärningar (250 g) 5 dl naturell mild yoghurt 3 dl mjölk 1 tsk malen kardemumma ev isbitar ev myntablad till garnering GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär mangon i mindre bitar. Blanda allt i en mixer och kör tills det blivit en slät drink. 2.Vill man ha den kall tillsätts isbitar. Använder man fryst mango kan isbitarna uteslutas. Garnera ev med myntablad. FÖR ALLA? Gör laktosfri: använd laktosfri yoghurt och mjölk. Gör mjölkproteinfri: byt yoghurt mot mjölkfritt alternativ, t ex Alpro soya yofu naturell och ersätt mjölken med t ex havrebaserad ersättningsprodukt. Fri från gluten och ägg. BUFFÉ 2 • 2 012 21 KRYDDIG ÄPPELCHUTNEY God chutney som inte bara passar till indisk mat, utmärkt till många kött- och fiskrätter. GÖR SÅ HÄR: Blötlägg 6 torkade aprikoser 2–3 timmar. Skala, dela, kärna ur och skär 4 röda äpplen i bitar. Skala och hacka 1 rödlök. Ta upp aprikoserna, krama ut vätskan lätt och skär i strimlor. Fräs löken 2–3 minuter i 1 msk olja i en kastrull. Tillsätt äpplen, aprikoser, 1 dl rårörsocker, 1/2 dl honung, 2 msk finhackad ingefära, 2 skivor citroner med skal skurna i bitar, 3 msk färskpressad citronjuice, 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1/2 tsk gurkmeja, 1 krm kajennpeppar, 1 krm salt och 1 krm kryddnejlika. Rör om och låt småkoka 30–40 minuter, tills det har tjocknat. Häll upp i en väl rengjord burk. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.