Buffé 1
»Avokado är en bra infasning. Den känns matig och
nästan lite köttig i konsistensen. Det är synd att inte våga prova nya grönsaker, man missar en hel del annars.« ERIK LALLERSTEDT, MÄSTERKOCKEN SOM BYTTE LIVSSTIL NÄR VÅGEN STOD PÅ 105 KILO »Jag försöker äta mer grönsaker. Men det är inte alltid så lätt. En hamburgare på nattkröken är ju fantastiskt gott.« ABBE IBRAHIM, CHEF FÖR OPERAKÄLLAREN I STOCKHOLM GJUTJÄRNSSALLAD MED RÖDBETOR OCH RENSKAV Utnyttja gärna stekfettet i pannan, det är där all smak sitter. FÖR 4 PERSONER 4 rödbetor (400 g) 2 tsk socker 2 msk ättiksprit (12 %) 2 rödlökar 6–8 cm purjolök 1 paket fryst renskav (250 g) 200 g skogschampinjoner ca 100 g roman- eller cosmopolitansallad 1 dl plockad persilja 1/2 dl frysta lingon vatten oliv- eller rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Koka upp 1 liter vatten, socker, ättika och 1 tsk salt i en kastrull. Lägg i rödbetorna och koka dem mjuka under lock. Häll av. Gnid av skalet på rödbetorna under rinnande kallt vatten. Skär i klyftor. 2.Skala, dela och skär rödlöken i strimlor. Ansa och skär purjolöken i strimlor. 3.Fräs renskavet i en stekpanna, gärna av gjutjärn, i 3 msk olja. Lossa skavbitarna från varandra och finfördela under stekningen. 4.Lägg i champinjonerna, gärna hela, och låt dem få färg. Tillsätt 1 msk olja och rödlöken, fräs ytterligare någon minut. Blanda i purjolöken och ta pannan från värmen. Krydda med salt och peppar. 5. Tillsätt rivna salladsblad och persilja när fräset svalnat något. Blanda ner rödbetor och strö över lingon. Servera genast. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. En sallad för alla machomän. BUFFÉ 2 • 2 012 25