Buffé 1
Krydda med citrus Gör marmelad eller salta in åre
ts skörd av apelsin och citron. En buffé av citrusdrycker. Välj mellan läskande lemonad, uppiggande smoothie eller fräsch drink. 3 x citrusdryck LEMONAD MED UGLI Läskande måltidsdryck som blir extra festlig med hälften kolsyrat vatten. Frys gärna in i små plastpåsar – bara att ta fram och tina vid behov! GER CA 2 LITER: Tvätta 4 citroner, 2 lime och 2 ugli eller 2 stora apelsiner noga i varmt vatten. Skala citroner och lime med potatisskalare. Lägg skalet i en stor bunke. Pressa i juice från citron, lime och ugli. Koka upp 1 1/2 liter vatten och häll över citrusen i bunken. Blanda i 5 dl socker. Låt stå övertäckt 1 dygn i rumstemperatur. Sila av. Häll upp på rena flaskor. Förvara i kylen eller fyll i påsar och frys in. Servera gärna med limeskivor. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. SYRLIG SMOOTHIE MED BLODAPELSIN Avokado gör smoothien krämig. Avrunda med lite honung om du tycker den blir för syrlig. GER 4 GLAS: Pressa juicen ur 10 blodapelsiner, det ska bli ca 6 dl. Dela, kärna ur och skär 1 mogen avokado i bitar. Mixa avokado, 2 dl frysta hallon och blodapelsinjuice med stavmixer eller i matberedare till en slät smoothie. Häll upp i glas. Garnera ev med några tinade hallon. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. SWEETIE ’N SOUR Sötsyrlig drink med sweetie, god även utan rom! Äggvitan ger ett läckert skum på toppen. GER 2 GLAS: Blanda 2 1/2 dl färskpressad sweetiejuice, 1 msk färskpressad limejuice, 2 1/2 dl vit sirap, 3 msk ljus rom och 1 äggvita i en stor drinkshaker. Skaka. Fyll shakern med is och fortsätt skaka tills drinken blivit kall. Sila i glas och servera direkt! FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos och mjölkprotein. Innehåller ägg. En riktig sötnos SWEETIE En korsning mellan grapefrukt och pomelo som smakar just det – sött. När insidan räknas UGLI En exklusiv citrusfrukt som äts som grapefrukt eller pressas till juice. APELSIN- OCH CITRONMARMELAD Bittersöt marmelad till scones, rostat bröd eller cupcakes! Rodnande kusin BLODAPELSIN Sorbet på blodapelsin blir läckert rödorange. GER CA 2 LITER 800 g apelsiner 400 g citroner 4 dl vatten 1 kg syltsocker GÖR SÅ HÄR: 1.Tvätta citrusfrukterna väl i varmt vatten. Torka dem och skär bort ändarna. 2.Skär i klyftor och ta bort ev kärnor. Mixa stötvis i en matberedare till små bitar. 3.Koka upp det mixade med vatten och syltsocker i en stor kastrull. Låt koka utan lock ca 15 minuter. 4.Låt svalna något och fyll i väl rengjorda glasburkar. Låt svalna och förvara kallt. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. m SALTINLAGDA CITRONER Ekologiska citroner har tunnare skal med mindre beska. De är dessutom obesprutade och lämpar sig därför väldigt bra att salta in. GER CA 1 LITER 8 ekologiska citroner 2 dl grovkornigt salt 4 dl kokande vatten ca 6 dl olivolja GÖR SÅ HÄR: 1.Tvätta citronerna väl i varmt vatten. 2.Skär i klyftor och ta bort ev kärnor. Pressa/kläm juice ur citronklyftorna med handen. 3.Varva klyftor, juice och salt i en väl rengjord glasburk med lock. 4.Fyll på med kokande vatten och låt stå 3–4 dygn. 5. Häll av och skölj citronklyftorna i kallt vatten. Låt dem rinna av i en sil. av 6 b PRESSTIPSET! Det kan vara svårt att pressa juicen ur lime. Testa att rulla den hårt mot en skärbräda tills den känns mjuk eller spola den en stund i varmt vatten så går det betydligt lättare. tä 6.Lägg tillbaka citronerna i glasburken. Häll på olja så att den täcker all citron. Sätt på lock. Ställ kallt. Citronerna håller upp till 2 månader i kylen. Hacka och servera som tillbehör till fisk, kyckling och lamm. Också gott att blanda i såser och grytor i FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. FÖ m BUFFÉ 2 • 2 012 7