Buffé 1
Riktiga män äter sallad Rejäla rötter som mättar.
VINTERSALLAD MED ROTFRUKTER, PUMPA OCH HONUNGSNÖTTER Välj de rotfrukter du gillar bäst! Komplettera med en mindre köttbit om du vill. FÖR 4 PERSONER 200 g kålrot 200 g rotselleri 200 g palsternacka 200 g pumpa 2 tsk socker 2 stora rödlökar 200 g rödkål 1 mango 1 dl valnötter 2 msk flytande honung vatten raps- eller olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Skala och skär rotfrukterna i 2 cm stora bitar. Skala, dela, kärna ur och skär pumpan i 2 cm stora bitar. 2.Koka upp 1 liter vatten med socker och 2 tsk salt i en kastrull. 3.Lägg i kålroten och låt koka 4 minuter. Lägg sedan i rotsellerin och låt koka 1 minut. Lägg sist i pumpa och palsternacka. Låt koka ytterligare 3–4 minuter, tills allt har mjuknat. Häll av. 4.Skala och dela rödlöken. Strimla den och rödkålen. Skala, kärna ur och skär mangon i 2 cm stora bitar. 5. Rosta valnötterna i en torr och het stekpanna tills de fått lite färg. Häll på honungen och blanda runt tills de karamelliseras. Akta så de inte bränns. Häll ut och låt svalna på bakplåtspapper. 6.Fräs rödlök och rödkål i en stek panna i 2 msk olja ca 2 minuter. Blanda ner de kokta grönsakerna. Krydda med salt och peppar. Toppa med valnötter och mango. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Sallads boken kommer ut i april på ICA Bokförlag. På sidan 39 kan du vara med och tävla om 50 böcker. Vinnarna presenteras den 14 mars på ICA.se/buffe. AVOKADOSALLAD MED SIDFLÄSK OCH TOMATRÖRA Ta salladen med en nypa fläsk.Avokadofett är snällt mot hjärtat. FÖR 4 PERSONER 300 g rimmat sidfläsk i bit 2 askar sockerbönor (à 150 g) 1 knippe salladslök (125 g) 3 avokador 1/2 lime ca 100 g roman- eller cosmopolitansallad 1 påse rucola (65 g) 1/2 ask solrosskott (50 g) smör, flingsalt, nymalen svartpeppar TOMATRÖRA 1 burk soltorkade tomater (200 g) 2 msk färskpressad limejuice 1 dl keso GÖR SÅ HÄR: 1.Börja med röran. Häll av och finhacka de soltorkade tomaterna. Blanda med limejuice och keso. 26 BUFFÉ 2 • 2 012 2.Skär sidfläsket i tunna skivor. Stek det knaprigt i 1 msk smör i en het stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. 3.Strimla sockerbönor och sallads lök. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i skivor. Pressa över lite limejuice. Bryt salladen i grova bitar. 4.Blanda sockerbönor, salladslök, avokado, sallad, rucola och solrosskott. 5. Varva sallad och tomatröra i en skål eller på ett serveringsfat. Toppa med sidfläsket. Strö över flingsalt och mal över lite peppar. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör och keso mot laktosfria produkter. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och ersätt keso med t ex tofu.