Buffé 1
Kundkontakt 020-83 33 33 • kundkontakt@ica.se • w
ww.ICA.se Matnyttigt från ICA Frossa i frukt och grönt Färgglada frukter och grönsaker lyser upp i vintermörkret. Det är prisvärd och nyttig mat som man kan frossa i med gott samvete. Så här års hämtas de söta och saftiga frukterna hem från sydligare länder, men det finns gott om näringsrika svenska kålsorter, lök och rotfrukter att välja på i butikerna. KOLLA MÄRKNINGEN Titta lite extra på ICA-etiketterna som sitter på frukten och grönsakerna. Färgen visar kvalitetsnivån. Oavsett märkning är alla produkter noggrant kontrollerade från odling till butik, och vi ställer samma höga krav på alla våra odlare. GUL: Bra kvalitet till bra pris. Storlek och smak kan variera efter säsong. SVART: Riktigt hög kva- litet. Noggrann sortering efter storlek, färg och smak. SILVER: ICA Selection. Kort sagt det finaste vi har. Utvalda produkter med egenskaper utöver det vanliga. ICA I LOVE ECO: Ekologiskt odlade frukter och grönsaker som är odlade utan kemiska växtskyddsmedel och konstgödsel. Produkterna är märkta med EUs symbol för ekologisk odling. ICA STORPACK: För dig som är extra prismedveten. Oftast packade produkter. Här kan udda storlekar och sorter förekomma, men man får bra kvalitet till bästa pris. Blomkål Broccoli Kålrot SUNT OCH GOTT – Alla behöver äta mer frukt och grönsaker för hälsans skull.ll.. Det är världens hälsoexperter helt eniga om, säger Christina Karlsson, som är dietist på ICA. Frukt och grönsaker innehål- A. l- ler mycket som vi mår bra av, till exempel vitaminer, mineraler och kostfibrer. Det är lagom att äta fem portioner, eller cirka 500 gram, om dagen enligt Livsmedelsverkets kostråd. – Bäst är de grova grönsakerna som till exempel rotfrukter och kål. De är också klimatsmarta val eftersom de odlas på nära håll. Rotselleri Christina Karlsson, dietist på ICA. VÄLJ EFTER SÄSONG Så här års finns det gott om svenskodlade rotfrukter, kålsorter och lök som passar utmärkt i vinterns värmande soppor och grytor. Det är också säsong för citrus- frukter, och de kommer främst från södra Europa. Blodgrape odlas i Florida och den supersaftiga fulingen Ugli i Jamaica. Broccoli och blomkål som finns i butikerna nu odlas i Spanien och Italien, och purjolöken kommer från Holland. Blodgrape Gul lök Rödlök BUFFÉ 2 • 2 012 33 FOTO EVA HILDÉN SMITH