Buffé 1
enkelt och gott! Vi använde 8 stora potatisar och
mixade soppan slät innan vi lanan vi la i ett gäng miniplommontomater. Grabbarna i familjen ville strössla över knaperstekt bacon fön för ade bb mer sälta och smak. Jag strödde saltade rostade n! solrosf ön över min tallrik. Detta gör vi igen! TESTLAGARE: ANNA-KARIN WESTLIN/ 43 ÅR/UMEÅ/MAN OCH TRE SÖNER/ ÄLSKAR ATT PLOCKA SVAMP En alla åldrar. Andr gången grejade mitt ningen alldeles själv. Nästa gång testar jag med 10-åriga syskonbarn ttillagNä agj kidneybönor och serverar med vitlöksbröd och ris. Annars är det ju väldigt gott att bara gratinera tacochips med ost och pepperoni... TESTLAGARE: ANNA SVENSSON/41 ÅR/ KRISTIANSTAD/VERKSAMHETSUTVECKLARE/BOLLSPORTARE härlig rätt fför dra Supere »Vi mixade soppan slät innan vi la i ett gäng miniplommontomater« « Bulgursalladen är perfekt som den en bönorna och kikärterna blir är, en höjdare! Tac vare na blir k vare den riktigt mättande. Tyvärr b ev kyc lingen Tä bl k kli torr, konstigt eſt ersom kycklinglårfi léer i vanliga fall blir saſt igare än bröstfi léer. Ska testa att köra den i varm ugn nästa gång och krydda med lite chili. TESTLAGARE: ANDERS EHNBÅGE/36 ÅR/TORSLANDA/FRU OCH DOTTER/PROJEKTLEDARE POTATISSOPPA MED FRASIG FETAOSTMACKA Soppan får mustig smak och fin färg av tomat och curry. Mackorna är pricken över i. FÖR 4 PERSONER Skala och skär 2 gula lökar och 8 potatisar i mindre bitar. Skär 2 tomater i klyftor. Fräs lök och 1 tsk curry i 2 msk olivolja ca 3 minuter i en stor kastrull. Tillsätt potatis, tomater, 3 msk konc kycklingfond och 2 tsk provensalska torkade örter eller timjan. Fräs ytterligare ca 1 minut. Tillsätt 6 dl vatten. Låt koka upp och sjud under lock tills potatisen är mjuk, ca 15 minuter. Gör fetaostmackorna under tiden. Sätt ugnen på 250°C. Lägg 4 skivor formfranska på en bakpappersklädd plåt. Ringla över lite olja och fördela 1/2 paket fetaost (75 g) över. Gratinera mitt i ugnen tills osten smält och fått lite färg. Späd soppan med mer vatten till önskad konsistens. Koka upp och vänd ner 1 påse babyspenat (65 g). Garnera ev med timjan kvistar och servera med fetaostmackorna. FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd. Gör laktosfri: kontrollera fonden och brödet. Använd laktosfri salladsost eller ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: kontrollera fonden och brödet. Ersätt fetaost med tofu. Gör äggfri: kontrollera fonden och brödet. TEXMEX-GRATÄNG MED TACOTÄCKE Tacos i ny tappning, kanske den nya fredagsfavoriten? FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka 1 gul lök. Fräs löken i 2 msk olja ca 3 minuter i en stekpanna eller kastrull. Tillsätt 500 g nöt- eller blandfärs och fräs ytterligare ca 5 minuter. Blanda i 1 påse taco kryddmix (40 g), 1 burk krossade tomater (400 g) och 2 förpackningar vita bönor i tomatsås (à 400 g). Koka upp och låt småkoka under lock ca 10 minuter. Ta från värmen. Blanda ner 2/3 av 1 påse riven tacoost (150 g) i kastrullen. Lägg färs- och bönblandningen i en ugnssäker form. Toppa med 1/2 påse tacochips (ca 100 g) och resten av osten. Gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter, tills osten smält och chipsen fått fin färg. Servera gratängen med 2 dl gräddfil och gärna en grönsallad. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj ost lagrad mer än 3 månader. Kontrollera kryddmix och chips. Använd laktosfri gräddfil. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkfritt ostalternativ. Kontrollera kryddmix och chips. Ersätt gräddfil med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. HONUNGSKYCKLING MED GREKISK TABBOULEH Utnyttja all ugnsvärme och ställ in kycklingen i kall ugn. Marinera den gärna över natten. FÖR 4 PERSONER Blanda 4 msk japansk soja, 4 msk flytande honung och 1 msk färskpressad citronjuice. Pensla 900 g kycklinglårfiléer med marinaden. Krydda runt om med 1 tsk salt. Lägg i en ugnssäker form. Ställ mitt i kall ugn. Sätt ugnen på 225˚C. Tillaga ca 30 minuter eller tills klar köttsaft kommer ut. Koka 2 dl bulgur enligt anvisning på förpackningen. Skär 1 ask körsbärstomater (250 g) i fjärdedelar. Dela, kärna ur och tärna 1 grön paprika. Blanda finrivet skal av 1 citron, 3 msk färskpressad citronjuice, 1 tsk socker, 3 msk olivolja och 1/2 tsk salt i en skål. Smula ner 1/2 paket fetaost (75 g). Vänd ner tomater, paprika, 1/2 dl hackad persilja och 1/2 dl finskuren dill. Blanda i 1 burk avrunna, sköljda black eye-bönor (400 g) och 1 burk avrunna, sköljda kikärter (400 g). Tillsätt bulgurn. Servera tabboulehn till kycklingen. FÖR ALLA? Gör glutenfri: ersätt bulgur med quinoa, bovete eller ris. Gör laktosfri: använd laktosfri salladsost eller annan ost lagrad mer än 3 månader. Gör mjölkproteinfri: ersätt fetaost med tofu. Fri från ägg. BUFFÉ 2 • 2 012 31