Buffé 1
CURRY CAMILLAS Lyxig bärsås till glass I VÄNTAN P
Å årets bärskörd lever jag på fjolårets i frysen. Sedan tänker jag slattwoka grönsaker oftare; att behöva slänga mat är dumt. Mejla mig gärna fl er tips och recept! REDAKTÖR CAMILLA THÖRNQVIST, CAMILLA.THORNQVIST@OTW.SE FOTO EVA HILDÉN SMITH Dröm om sommaren med denna ljuvliga bärsås. FÖR 4 PERSONER: Blanda 300 g frysta bär (t ex hallon, jordgubbar och björnbär), 3/4 dl socker och 1 msk balsamvinäger i en kastrull. Koka upp och låt småkoka ca 5 minuter. Ta från värmen och red ev med 1 tsk potatismjöl utrört i kallt vatten. Ge ett hastigt uppkok. Servera såsen ljummen eller kall till vaniljglass. Läsartips Spenat- och »Senaste trenden är ’växtbaserat’. Ingen vågar kalla det vegetariskt, men vi vaknar upp från köttkoman. 2012 är gurkans år!« STEFAN NILSSON, TRENDEXPERT kiwidrink Gröna bladgrönsaker är toppen för kroppen. Testa en fräsch drink på spenat – godare än det låter! GER 2 GLAS: Mixa 1 påse babyspenat (65 g) med 2 dl fryst mango, 1 urgröpt kiwi och 3 dl äppeljuice. Häll upp i glas. Garnera ev med en persiljekvist. SALTA MATBANANCHIPS I min väninna Natalia Åbergs hemland Ecuador är patacones, friterad matbanan, populärt som tillbehör eller snacks. Kul sätt att närma sig en främmande råvara på! FÖR 4 PERSONER: Skala 2 gröna (omogna) matbananer. Skär dem i ca 3 cm breda bitar. Hetta upp 5 dl neutral olja i en kastrull. Fritera bitarna 2–3 minuter på medelvärme, de ska bli lite gulare i färgen. Ta upp och ställ dem på en bakpappersklädd skärbräda. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå. Banka försiktigt ut till cm-tjocka rundlar med en kastrull. Fritera igen på högre värme tills chipsen är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. Salta. Ät varma, gärna med smulad fetaost. Semla Ångkoka utan gluten Den 21 februari är det fettis- dagen tillika semmeldags. Men tål man inte gluten kan tillgången vara begränsad. Därför bad vi vår allergi expert Elisabeth Ekstrand Hemmingsson om ett riktigt bra glutenfritt recept. Du hittar det och mer om semlor på ICA.se/buffe. Läsartips Woka grönt på rester Tim Johansson i Bagarmossen tipsar om att använda över- blivna grönsaker på burk som smaksättare i en »slattwok« som han gör av andra gröna rester i kylen. FÖR 4 PERSONER: Fräs 1 strimlad purjolök, 2 skivade vitlöksklyftor och 500 g delade bryssel kål i olja några minuter. Smaksätt med t ex 1/2 dl grillad paprika i strimlor eller soltorkade tomater. Salta och peppra. Gott till både kött, fågel och fisk. grönsaker Ett riktigt hälsosamt sätt att tillaga grönsaker på är att ångkoka dem. Så här gör du enklast: Lägg de grönsaker du gillar bäst i ett värmetåligt durkslag eller en sil och sätt över en kastrull med sjudande vatten. På med locket och låt vattenångan göra jobbet. Börja med de grönsaker som har längst tilllagningstid och lägg i resten vartefter. Salta och krydda efter tycke och smak. BUFFÉ 2 • 2 012 23