Buffé 1
SÖTT, SURT & BITTERT Krydda med Pigga upp maten m
ed citrusfrukter nu när säsongen är som bäst. Bjud på läcker laxcarpaccio med spänstig pomelo och frisk grapevinägrett, saltinlagda citroner till helstekt kyckling med limerotfrukter eller syrlig smoothie på blodapelsin. Vi pressar även juicen ur mer sällsynta ugli och sweetie – väl värda att upptäcka! Avsluta sött med apelsintoppade kokosmuffins. TEXT CAMILLA THÖRNQVIST RECEPT & STYLING TOVE NILSSON FOTO EVA HILDÉN SMITH LAXCARPACCIO MED POMELO OCH CITRUSVINÄGRETT Grapefrukt och avokado är riktigt gott ihop. Pomelo har ett fast fruktkött och bidrar med både vacker färg och fin sötma. FÖR 4 PERSONER 400 g skinn- och benfri laxfilé (fryst minst 3 dygn) 1 liter vatten + 1 dl salt 1/2 blodgrapefrukt 1 pomelo 1/2 apelsin 1 tsk flytande honung 1 msk färskpressad limejuice 2 avokador 1/2 kruka koriander olivolja flingsalt, nymalen svartpeppar Bitterljuv njutning Bitterljuv GRAPEFRUKT En nypa salt gör frukten mindre sur, lite socker mildrar bitterheten. GÖR SÅ HÄR: 1.Ta fram och tina laxen. 2.Blanda vatten och salt till en rimlag. Rör tills saltet lösts upp i vattnet. Lägg i laxen. Ställ i kylen ca 1 timme. 3.Ta upp och torka av laxen med hushållspapper. Skär den i tunna skivor och lägg på tallrikar. 4.Skala citrusfrukterna med kniv och skär ut hinnfria klyftor. Skär ut klyftorna över en skål så att citrusjuicen droppar ner i skålen. Pressa även ut juicen från det som är kvar av frukten. 5. Vispa ihop 1/2 dl av citrusjuicen med 2 msk honung, limejuice och 2 msk olja. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. 6.Dela, kärna ur och skala avokadon. Skär i klyftor. Blanda med citrusklyftorna. 7.Toppa laxen med citrussallad, dressing och koriander. Mal över peppar. FÖR ALLA? Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. KYCKLING MED LIMEROTISAR OCH SALT CITRONYOGHURT Yoghurtsåsen med saltinlagda citroner är en riktig höjdare även till lammstek, grillad fläskkarré eller ugnsbakad lax. FÖR 4 PERSONER 1 majskyckling (ca 1,6 kg) 500 g palsternackor 300 g morötter 300 g sötpotatis 1 vitlöksklyfta 1/2 dl finhackad timjan 1 msk rumsvarmt smör 1 lime ev persilja till garnering olivolja, salt, nymalen svartpeppar CITRONYOGHURT 2 msk finhackad saltad citron (se sid 7) 2 dl matyoghurt (10 %) GÖR SÅ HÄR: 1.Sätt ugnen på 200°C. 2.Skala och halver palsternacka och morot. och Skala och skär sötpotatisen i klyftor. 3.Blanda med 2 msk olja, 2 krm salt och 1 krm peppar (tänk på att citronyoghurten är salt!). Lägg på en bakpappersklädd plåt. 4.Skala och finhacka vitlöken. Blanda vitlök, timjan, smör, 2 krm salt och 1 krm peppar. Gnid in kycklingen med blandningen. Se till att smör kommer in under bröstskinnet. 5. Lägg kycklingen på plåten med rotfrukterna och tillaga mitt i ugnen 50–60 minuter. Skär ett snitt och kontrollera att klar köttsaft kommer ut. 6.Finriv limeskalet och pressa ut juicen. Blanda med 1 msk olja. Ringla över de rostade rotfrukterna. Strö ev över hackad persilja. 7. Citronyoghurt: Blanda den saltade citronen med yoghurt. 8.Servera kyckling och rotfrukter tillsammans med citronyoghurt. DEN 25 FEBRUARI ÄR DET GRAPEFRUKTENS DAG! 4 BUFFÉ 2 • 2 012 FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av matfett och matyoghurt. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett och ersätt matyoghurt med mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche. Störst av alla POMELO Skalet är gott att kandera, eller så kan man koka marmelad på hela frukten. BROCCOLI OCH MOROT MED CITRON OCH BRYNT SMÖR Mumsigt, C-vitaminrikt tillbehör till det mesta. Rostad mandel blir pricken över i. FÖR 4 PERSONER 1 dl sötmandel 1 broccoli (250 g) 3 morötter 100 g smör skal och 2 msk juice av 1 citron salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1.Rosta mandeln i en torr och het stekpanna. Låt svalna och hacka grovt. 2.Skär broccolin i små buketter. Skala och skär morötterna i mindre bitar. 3.Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Tillsätt broccolin när ca 2 minuter av koktiden återstår. Häll av. 4.Hetta upp smöret i en liten kastrull. Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt. 5. Låt stå så att det skiktar sig. Häll av smöret utan att bottensatsen kommer med. 6.Blanda grönsakerna försiktigt med smör och citronjuice. Strö över ciselerat eller finrivet citronskal och sötmandel. Salta och peppra. FÖR ALLA? Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktos fritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. smör mo SKALHJÄLPEN! Investera i ett riktigt vasst rivjärn om du river citrusskal ofta. Se bara till att inte få med det vita, som smakar beskt.