Buffé 1
Lyxig räkbakelse Recept Gunnar Jensen på Mathalle
n i Tromsö Foto Lennart Weibull Styling Sofia Nilsson Säg den klassiska svenska krog som inte har toast skagen på menyn. Här tänker vi nytt och bjuder på en ännu godare variant av den festliga förrätten. Kompa med ett glas Muscadet sur lie för maxad lyx. Tips! Att spana efter märkningarna MSC, ASC och Krav är alltid en bra idé när du står och väljer dina räkor i affären. Så gör du tartaren steg för steg, se ica.se/buffe. RÄKTARTAR MED BRÖDCHIPS, DILLOLJA & RÄKMAJONNÄS Den läckert rosa räkmajonnäsen blir kronan på verket. FÖR 4 PERSONER 500 g räkor med skal (färska eller frysta, tinade) 1 minibaguette 3 msk räkmajonnäs (se separat recept) 1 msk finskuren gräslök ½ tsk finrivet citronskal 2 tsk färskpressad citronjuice 80 g löjrom (alt MSC-märkt röd stenbitsrom eller tångkaviar) salt ev rucola och dill till garnering DILLOLJA 1 kruka dill 1 dl neutral rapsolja GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 250˚C. 2. Skär brödet i tunna skivor och lägg på en bakpappersklädd plåt. Rosta i mitten av ugnen tills de fått lite färg. Låt svalna på plåten. 30 B UFFÉ 10 • 2016 3. Dillolja: Värm oljan i en liten kastrull till ca 100°C. Mixa den varma oljan och dillen (inkl stjälkarna) med 1 krm salt slätt i en blender (ju starkare motor desto slätare resultat). Sila ev oljan genom ett kaffefilter. Ställ i kylen. 4. Skala räkorna, men spara skalen till majonnäsen. Hacka räkorna och ställ i kylen. 5. Gör räkmajonnäsen. 6. Blanda de hackade räkorna med 1 msk av räkmajonnäsen, gräslök, citronskal och -juice. Ställ i kylen fram till servering. 7. Vid servering: Forma små runda högar av räkröran på 4 tallrikar och platta till. 8. Toppa tartaren med rom. Ringla över dillolja och räkmajonnäs. Garnera gärna med rucola och dill. Servera med brödchipsen. RÄKMAJONNÄS Räkolja som inte går åt passar utmärkt att blanda i en skaldjurspasta. FÖR 4 PERSONER skal från 500 g räkor med skal ½ gul lök 1 liten morot 100 g rotselleri 3 dl neutral rapsolja 2 msk tomatpuré 1 rumsvarm äggula 1 tsk vitvinsvinäger ½ krm kajennpeppar salt nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och grovhacka lök, morot och rotselleri. 2. Hetta upp 1 dl av oljan i en kastrull. Tillsätt lök, rotfrukter, räkskal och tomatpuré. Fräs under omrörning tills skalen börjar vitna. Tillsätt resterande olja och koka 10 minuter på svag värme utan lock. 3. Sila blandningen genom en finmaskig sil. Låt räkoljan svalna helt. 4. Mixa ihop äggula och vinäger i en skål. Tillsätt 1 dl räkolja först droppvis, sedan i en tunn stråle under kraftig vispning. Krydda med kajennpeppar, 1 krm salt och ½ krm peppar. FÖR ALLA se ica.se/buffe. Förenkla! Gör tartaren på 200 g frysta, tinade, extra stora räkor (krama försiktigt ut överflödig vätska) och använd vanlig majonnäs. ́