Buffé 1
Cecilia Larsson slutade sitt jobb som produktchef
inom färgindustrin och började rädda frukt på heltid i det egna, Helsingborgsbaserade företaget Rescued Fruits. Fruktsvinn i butik nästa steg verksamheten och investera i nya maskiner allteftersom. Bara det här med att hitta rätt typ av fl aska att tappa musten på och ta fram etiketter är en resa i sig, säger Cecilia Larsson, som just nu tar hand om mellan 10 och 20 ton frukt varje vecka. I SOMRAS VAR DET dags att återigen fl ytta till nya, större lokaler – inte minst som Rescued Fruits slutit avtal med ICA. Överbliven frukt från ICAs lager i Helsingborg tas om hand och blir till färdiga produkter som distribueras ut över hela landet. – Att få leverera till en så stor livsmedelskedja är helt fantastiskt roligt. Det visar att vi har ett koncept som fungerar och som det fi nns en framtid för. Just det där med att jobba med något som hjälper till att spara på jordens resurser och som därför gör skillnad tycker Cecilia Larsson känns bra i hjärtat. Frukt som kasseras är en stor del av det totala matsvinnet i både Sverige och resten av världen, och detta är i sin tur den tredje största boven när det gäller utsläpp av koldioxid i atmosfären. Varför har ingen kommit på det här tidigare? – Visst är det konstigt! Men att safta och sylta för att ta tillvara är till viss del bortglömd kunskap. För tidigare generationer VÅR AMBITION ÄR givetvis att få ut all frukt som vi köper in från hela världen till landets ICA-butiker och att få den såld, men ett visst svinn är oundvikligt av olika anledningar. Därför är vi oerhört glada och stolta över vårt långsiktiga samarbete med Rescued Fruits, som gör det möjligt att rädda frukten och omvandla till fantastiskt god must och marmelad. Nu i höst ska vi testa ett större returflöde av äpplen från butik, eftersom den svenska äppelsäsongen generellt sett medför ett högre svinn än andra delar på året. En väldigt viktig princip i Rescued Fruits affärsidé som vi respekterar är att vi aldrig tar betalt för råvaran, för då kan ju inte frukten längre klassas som osäljbar. Verksamheten är dessutom småskalig och bygger på en väldigt flexibel produktion, vilket är risker i sig för ett relativt nystartat företag. Framöver kommer vi att hjälpa Cecilia att ta fram nya recept utifrån svinnet som uppstår i våra led. På sikt vill vi också göra något med banan. Melon och stenfrukt under sommaren ligger även de högt upp på önskelistan att kunna rädda. Eller varför inte en räddad ketchup? Jag tänker på historien om två tomater som går över gatan, där en av dem blir påkörd och den andra säger »kom ketchup så går vi!«. Peter Hägg, frukt- och gröntchef på ICA. Cecilia Larsson Ålder: 31 år. Bor: I hyreslägenhet mitt i Helsingborg. Familj: Mamma, syskon och en sprillans ny liten brorsdotter. Fritidsintressen: Gillar att läsa och tittar gärna på riktigt bra tv-serier. »The Walking Dead« är favoriten just nu. Favoritfrukt: Oj, den frågan har jag faktiskt aldrig fått tidigare. Hm, då svarar jag nog färsk ananas. Kanske för att jag inte äter det lika oft a som jag äter äpplen. handlade det om överlevnad – i dag köper vi hellre nytt och färskt. Produktionsplaneringen kräver stor fl exibilitet, då man inte vet från den ena dagen till den andra vilken råvara vi har att utgå från. Just nu är det till övervägande del äpplen som hanteras i produktionen, men ambitionen är att kunna rädda nästan all frukt. Och inte bara göra must och marmelad. – Utvecklingsmöjligheterna saknar faktiskt gränser, säger Cecilia Larsson. Räddad must och marmelad SENASTE NYHETEN inom ICAs sortiment av produkter gjorda av räddad frukt är en must baserad på en mix av äpple och päron. Den nya musten lanseras längre fram i höst. Sedan tidigare finns en päronmarmelad med ingefära samt tre sorters äppelmust – en smaksatt med kanel, en med färsk ingefära och en naturell. Produkterna finns att köpa i utvalda butiker. B UFFÉ 10 • 2016 33