Buffé 1
Karoline skördar störbönor. Goda att bara fräsa i
olivolja. SKÖRDEGRYTA Gryta är en favorit i Karolines kök. Värmande och varierbar. FÖR 6 PERSONER 300 g persiljerot eller palsternacka 300 g morötter 1 gul lök 1 rödlök 3 vitlöksklyftor 1 vit eller lila blomkål (ca 700 g) 1 burk hela tomater (ca 400 g) 2 lagerblad 1 msk hackad färsk timjan finrivet skal av 1 citron 1 msk färskpressad citronjuice 2 dl vitt vin olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och skär persiljerot eller palsternacka och morötter i skivor. Skala, dela och strimla löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna med sidan av kniven. Ansa och dela blomkålen i mindre buketter. 2. Fräs rotfrukter, lök och vitlök i 3 msk olja i en het gryta tills de mjuknat något, ca 10 minuter. Krydda med 3 krm salt och 1 krm peppar. 3. Tillsätt tomater, lagerblad, timjan,citronskal, citronjuice, vin och 2 dl vatten. Låt småkoka under lock på medelvärme ca 30 minuter. Tips! Pajen blir riktigt snabb om du väljer färdigkokta rödbetor. RÖDBETSPAJ Pajen kan omvända vilken veggoskeptiker som helst! FÖR 6 PERSONER 4 färska rödbetor (ca 500 g) 2 dl gräddfil 1 ägg ½ msk flytande honung 4 dl riven lagrad ost (t ex herrgård) ½ tsk torkad timjan ½ dl rostade solrosfrön ev färsk timjan till garnering salt, svartpeppar PAJDEG 150 g rumsvarmt smör 3 ½ dl vetemjöl 2–3 msk vatten GÖR SÅ HÄR: 1. Koka rödbetorna mjuka med skalet kvar, ca 45 minuter. Spola i kallt vatten. Skala och skiva dem tunt. 2. Pajdeg: Skär smöret i tärningar. Blanda mjöl och smör till en smulig massa, gärna i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. 3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (eller avlång, 10 x 30 cm). Låt degen gå upp ca 4 cm på kanten. 4. Nagga botten med en gaffel. Ställ i kylen 30 minuter. 5. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. 6. Blanda gräddfi l, ägg, honung, ost, timjan, 1 krm salt och ½ tsk peppar i en bunke. 7. Fördela rödbetsskivorna i pajskalet, täck med fyllningen.Ställ in i mitten av ugnen 30–40 minuter eller tills pajen fått fi n färg. 8. Strö över solrosfröna vid servering och garnera gärna med färsk timjan. HAVREOTTO MED CHAMPINJONER Våga prova mathavre i en krämig otto! FÖR 6 PERSONER 1 rödlök 250 g ängs-, kastanje- eller vanliga champinjoner 1 grönsaksbuljongtärning 4 dl mathavre 1 tsk timjan ½ dl vispgrädde eller havregrädde 1 ½ dl riven lagrad ost (t ex herrgård) olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och fi nhacka rödlöken. Ansa och skär svampen i skivor. 2. Fräs lök och svamp i 2 msk olja i en kastrull ca 5 minuter. Smula ner buljongtärningen och häll på 6 dl vatten. Låt koka upp. 3. Tillsätt mathavre och timjan. Låt småkoka ca 15 minuter eller enligt anvisning på förpackningen. Rör om då och då. 4. Tillsätt grädde och riven ost. Smaka av med salt och peppar. för alla! Skördegryta: Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Rödbetspaj: Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av fetaost, gräddfi l/yoghurt och matfett. Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaost mot tofu, gräddfi l/yoghurt mot Imat fraiche/Sour supreme, ost mot mjölkfritt ostalternativ och smör mot mjölkfritt matfett. Innehåller gluten och ägg. Havreotto med champinjoner: Gör glutenfri: ersätt mathavre med quinoa, bovete eller ris och koka enligt anvisning på respektive förpackning. Gör laktosfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen och använd havregrädde/laktosfri matlagningsgrädde. Gör mjölkproteinfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Välj havregrädde eller annan mjölkfri ersättningsprodukt av grädde och mjölkfritt ostalternativ. Fri från ägg, men kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Höstsallad med bönor & äpple: Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. HÖSTSALLAD MED BÖNOR & ÄPPLE Maximalt närodlat. Svartkålen och äpplena växer runt knuten. Karoline använder hemodlade bönor, men en burk kokta går förstås också bra. FÖR 6 PERSONER ca 400 g kokta, blandade bönor 2 äpplen ca 200 g svartkål ¼ purjolök (ca 50 g) finrivet skal av 1 citron 1 msk färskpressad citronjuice 1 dl hackad persilja 1 msk hackad mynta 1 vitlöksklyfta olivolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av och skölj bönorna. Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Ansa, skölj och strimla svartkål och purjolök. 2. Blanda bönor, äpple, svartkål och purjolök i en skål. Skala och riv ner vitlöken. Tillsätt citronskal, citronjuice, örter, 1 msk olja, 2 krm salt och 1 krm peppar. Blanda väl. Grannen Jonas tar om av rödbetspajen. B U F F É 10 • 201 4 11