Buffé 1
Hälsosam vardag: Sofias mat Lammfärsfylld aubergi
ne, thaikryddad nudelsoppa eller ett fredagsfestligt fiskpaket – vad är du sugen på? Sätt smak på veckans vardagsfavoriter och maxa med grönt. Text Lina Wallentinson Recept Sofi a Nilsson Foto Lennart Weibull Styling Karolina Olson Haglund I det här numret bjuder Buff és Sofi a Nilsson på rätter med mycket grönt. – När jag planerar min mat tänker jag först och främst på vilka grönsaker och rotfrukter som är i säsong. Inte bara för att det blir billigare; oftast vinner man också i smak, säger Sofi a. Med säsongstänket som bas lägger Sofi a sedan till efter humör. Blodgrape och avokado lyfter fänkålssalladen, medan oliver får krydda kycklingpannan med rostade grönsaker. Men hur tänker man längre fram under året när det inte fi nns så mycket svenskt som är i säsong? – Kålsorter fi nns ofta; spana efter rödkål, savojkål, grönkål, svartkål och broccoli. Sedan blir onekligen frysdisken mer och mer intressant ju kallare det blir utomhus. Med några paket ärter, salladsärter, sockerärter och haricots verts i frysen har man alltid nära till grönt. Buffés provköksproffs Sofia Nilsson. CHILILAX, KRISPIG AVOKADOSALLAD & SESAMDIPP Missa inte den här salladen – fänkål, avokado och grapefrukt är otroligt gott ihop. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Dela 600 g skinn- och benfri laxfi lé i 4 bitar och lägg i en smord ugnssäker form. Krydda med 2 krm chilifl akes, 1 ½ krm salt och 1 krm peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ansa, dela och skär 1 fänkål (ca 200 g) i tunna strimlor. Skala 1 röd grapefrukt med kniv, se till att få bort allt det vita, och skär ut hinnfria klyftor. Dela, kärna och gröp ur och skiva 2 mogna avokador. Blanda fänkål, grapefrukt och avokado med 1 msk färskpressad limejuice, 2 krm salt och 1 krm peppar. Hacka ½ kruka koriander och strö över. Blanda ½ dl japansk soja, ½ msk honung, 1 msk dijonsenap, 1 ½ msk olivolja, 1 msk sesamolja, 1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger och ½ msk sesamfrön till en slät dippsås. Servera laxen med avokadosallad, dippsås och gärna ris. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. B U F F É 4 • 2013 17