Buffé 1
Tips på gröna matbloggar, se ica.se/buff e Njut a
v nybakat! PALSTERNACKSKAKA MED APELSINFROSTING Morotskakan har fått allvarlig konkurrens! Karolines palsternackskaka med kardemumma är saftig och otroligt god. BRYTBRÖD MED ROSMARIN & RÖDLÖK Gott bröd att bryta en bit av. GER 12–14 BITAR 25 g jäst 3 dl ljummet vatten ½ dl rapsolja 1 msk honung 6 dl vetemjöl ½ msk salt 1 rödlök 2 stjälkar rosmarin olivolja flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ut jästen i en bunke med vatten, rapsolja och honung. 2. Tillsätt mjölet och arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 1 minut. 3. Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk på dragfri plats. 4. Sätt ugnen på 225°C. 5. Tryck ut degen i en oljad form, ca 20 x 35 cm. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. 6. Skala och skiva rödlöken tunt. 12 B U F F É 10 • 201 4 7. Tryck ner fi ngrarna i degen så det bildas gropar. Fördela lökringar och plockad rosmarin över degen. Avsluta med att ringla över 1 msk olivolja och strö över 1 tsk fl ingsalt. 8. Ställ in i mitten av ugnen 15–20 minuter eller tills brödet fått fi n färg. HEMGJORT SMÖR Roligt att göra med barnen! Smöret kan smaksättas med rivet citronskal, hackad vitlök eller hackade örter, till exempel persilja eller basilika. GER CA 3 DL 3 dl vispgrädde 2 msk filmjölk salt GÖR SÅ HÄR: 1. Vispa grädden med elvisp tills det blir smör, ca 6 minuter. 2. Häll av vätskan. Vispa ner fi lmjölk och ½ krm salt. GER CA 10 BITAR 275 g palsternacka 4 ägg 3 dl strösocker 2 dl rapsolja 4 dl vetemjöl 2 tsk vaniljsocker 2 tsk bakpulver 1 tsk malen kardemumma 1 tsk salt ev ringblommor till garnering APELSINFROSTING 75 g rumsvarmt smör 1 dl florsocker 200 g färskost av philadelphiatyp 1 msk finrivet apelsinskal 1 dl vispgrädde GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Smörj och bröa en rund för alla! Brytbröd med rosmarin & rödlök: Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten. Hemgjort smör: Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och fi lmjölk. Innehåller mjölkprotein. Palsternackskaka med apelsinfrosting: Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av matfett, färskost och grädde. form, ca 24 cm i diameter. 3. Skala och riv palsternackan fi nt. 4. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt palsternacka, socker och olja. Vispa till en pösig smet, ca 3 minuter. 5. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sikta ner i äggsmeten. Häll smeten i formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 45 minuter. Låt svalna. 6. Apelsinfrosting: Vispa smör och fl orsocker fl uffi gt, ca 2 minuter. Tillsätt färskost och apelsinskal och fortsätt vispa till en jämn smet. Vispa grädden för sig och blanda sedan med färskostblandningen. 7. Bred frostingen över kakan. Dekorera ev med ringblommor.