Buffé 1
BÄSTA ÄRTBIFFEN DUBBEL LYCKA Torkade gula ärter ä
r synonymt med den svenska ärtsoppan, men användbara till så mycket mer. Buffélabbet fick i uppdrag att skapa goda veggobiffar av dem. Men skulle biffarna göras på okokta eller kokta ärter? Vi kunde inte bestämma oss, båda blev nämligen lika goda – fast på olika sätt. Tester Sofi a Nilsson (Buff éköket) Text Tony Wallin Foto Lennart Weibull ÄRTBIFFAR (BLÖTLAGDA, OKOKTA ÄRTER) FÖR 4 PERSONER 250 g torkade gula ärter ½ gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk finhackad persilja ½ msk bakpulver rapsolja salt, svartpeppar 22 B U F F É 10 • 201 4 GÖR SÅ HÄR: 1. Blötlägg ärterna minst 12 timmar. 2. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Häll av vattnet. 3. Mixa ärter, lök, vitlök, persilja, bakpulver, 1 tsk salt och 1 tsk peppar i en matberedare. Tillsätt smaksättning (se gula rutan). 4. Forma 4–6 biff ar och stek i rikligt med olja i en het panna tills de är gyllenbruna, 3–4 minuter per sida. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. ÄRTBIFFAR (BLÖTLAGDA, KOKTA ÄRTER) FÖR 4 PERSONER 250 g torkade gula ärter ½ gul lök 1 vitlöksklyfta 2 msk finhackad persilja ½ msk bakpulver ¾ dl majsstärkelse (Maizena) rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blötlägg ärterna minst 12 timmar. 2. Häll av vattnet och lägg ärterna i en kastrull, fyll med vatten så det täcker. Koka upp och låt småkoka under lock ca 1 timme. 3. Häll av i ett durkslag, låt rinna av några minuter. Låt svalna. 4. Skala, dela och hacka lök och vitlök. 5. Mixa ärter, lök, vitlök, persilja, bakpulver, majsstärkelse, 1 tsk salt och 1 tsk peppar i matberedare. Tillsätt smaksättning (se ruta). 6. Forma 4–6 biff ar. Eftersom smeten är ganska lös underlättar det att ha fuktade händer. 7. Stek biff arna i rikligt med olja i en het panna tills de är gyllenbruna, 3–4 minuter per sida. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. BUFFÉLABBET