Buffé 1
Syra & sötma CHILIHET PUMPASOPPA MED INGEFÄRSYOGH
URT Soppan ger ett hett chilisting. Börja med halva chilimängden och smaka dig fram om du vill ha den lite mildare. FÖR 4 PERSONER 1 kg pumpa (t ex butternut, muscat eller halloween) 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 3 cm färsk ingefära 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) ½ tsk malen kardemumma 2 dl torrt vitt vin 8 dl vatten ½ kruka färsk koriander ½ tsk strösocker rapsolja salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, kärna ur och skär pumpan i grova bitar. Skala, dela och hacka löken. Skala och hacka vitlök och ingefära. Dela, kärna ur och hacka chilin. 2. Fräs lök, vitlök, ingefära, chili och kardemumma i 1 msk olja i en stor kastrull ca 2 minuter. 3. Häll på vin och vatten. 4. Låt koka under lock tills pumpan är mjuk, ca 20 minuter. 5. Hacka koriandern och lägg den i soppan. 6. Ta kastrullen från värmen. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en matberedare. Krydda med socker, 2 tsk salt och 2 krm peppar. INGEFÄRSYOGHURT Blanda 2 dl matyoghurt (10 %) med 1 ½ msk fi nriven färsk ingefära, ½ msk rivet apelsinskal, 1 krm salt och ½ krm svartpeppar. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havreeller risbaserad ersättningsprodukt. 30 B U F F É 10 • 201 4