Buffé 1
Överraskande smaker! NUDELSOPPA MED KOKOS & GRÖNT
Soppan blir helt vegetarisk med japansk soja i stället för fi sksås. Kolla dock innehållet i currypasten. FÖR 4 PERSONER Koka 1 paket äggnudlar (250 g) enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och blanda nudlarna med 1 msk rapsolja. Skala och skiva 1 morot tunt. Fräs morot och 2 tsk röd currypaste i 1 msk rapsolja i en kastrull ca 1 minut. Tillsätt 1 burk kokosmjölk (400 ml), 2 msk fi sksås, 1 grönsaksbuljongtärning och 3 dl vatten. Låt koka ca 5 minuter. Dela, kärna ur och skär 1 röd paprika i strimlor. Strimla 150 g salladsärter och 3 salladslökar. Tillsätt paprika och sugar snaps i soppan. Fördela nudlarna i skålar och häll över soppan. Toppa med salladslök och 1 ask böngroddar (ca 180 g). FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut äggnudlar mot risnudlar eller glutenfri pasta. Gör laktosfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Gör mjölkproteinfri: kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. Gör äggfri: byt ut äggnudlar mot äggfria nudlar/ pasta. Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongtärningen. AUBERGINE MED LAMM, PINJE & PARMESAN Gör köttfärssåsen under tiden som auberginen bakas mjuk i ugnen. FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Dela 4 små auberginer (à ca 300 g) på längden. Lägg halvorna i en ugnssäker form. Pensla dem med 2 msk olivolja och krydda med 2 krm salt. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter. Skala, dela och fi nhacka 1 gul lök och 2 vitlöksklyftor. Fräs lök, vitlök och 400 g lammfärs i 1 msk olja i en stekpanna tills det får färg. Tillsätt 500 g krossade tomater, 1 msk tomatpuré, ½ msk malen spis– kummin och 1 krm riven muskot. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Låt småkoka ca 5 minuter. Tillsätt ½ dl pinjenötter. Fördela fyllningen ovanpå auberginen. Strö över 1 dl riven parmesanost. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter. Strö över 1 dl fi nhackad persilja. Servera gärna med en klick yoghurt och grillat bröd. FÖR ALLA Fri från gluten och laktos med lämpliga tillbehör. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Servera med soja-, havre- eller risbaserad yoghurtersättning och mjölkfritt bröd. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym och äggfritt bröd. TORSK I PAKET MED JORDÄRTSKOCKA & CHÈVRE Fredagslyxiga fi skpaket som går snabbt att bygga ihop. Underbara dofter när var och en packar upp! FÖR 4 PERSONER Sätt ugnen på 225°C. Skär 100 g shiitakesvamp i skivor. Ansa, skölj och strimla ½ purjolök (ca 100 g). Skala och skiva 500 g jordärtskockor tunt. Skär 600 g skinn- och benfri torskfi lé (gärna MSCmärkt) i 4 bitar. Klipp ut 4 ark bakplåtspapper, ca 35 x 35 cm, och lägg i 4 skålar. Lägg en fi skbit på varje papper. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Fördela svamp, purjolök, jordärtskocka, 2 dl frysta, tinade sojabönor och 250 g körsbärstomater ovanpå fi sken. Fördela 3 dl mellangrädde, 1 msk konc fi skfond och 200 g smulad chèvre (getost) i paketen. Knyt ihop paketen med steksnöre. Lägg dem i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen ca 25 minuter. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: ersätt getost och grädde med laktosfria produkter. Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ. Byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. Gör äggfri: kontrollera ingrediensförteckningen på fonden. B U F F É 10 • 201 4 19 Tips Gör bra att förbereda dagen innan den ska serveras.