Buffé 1
Smaksäkrade måltidsdrycker ICA Selections nya mål
tidsdrycker är speciellt framtagna för att förhöja upplevelsen av höstens måltider. Dryckerna har smaksäkrats av forskare och studenter på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. På flasketiketten fi nns en kort beskrivning av vad varje dryck smakar. Olika smakcirklar anger graden av exempelvis sötma, friskhet och fyllighet, och råvarusymboler visar vad dryckerna passar extra bra till. Söt och syrlig äppelmust Den syrliga musten på främst gröna äpplen är ett perfekt val till fläskkarré och lax. Den söta musten smakar intensivt av röda äpplen med undertoner av honung och valnötter – kalas till en stekt köttbit och gräddig potatisgratäng. Torr och halvtorr cider En torrare päroncider än många är vana vid. Toppen till grönsaksrätter och ugnsbakad kyckling. Den halvtorra äppelcidern går lika bra att hälla i fläskgrytan som att slå i glaset till. Alkoholhalt 0,5 procent, vilket klassas som alkoholfritt. Kolsyrat druvvatten Ett unikt kolsyrat vatten med karaktär av rieslingdruva, speciellt framtaget för att passa till olika sorters mat och bidra med en svag sötma och viss fruktsyra med nyans av äpple och hallon. FOTNOT: FÖRUTOM OVANSTÅENDE DRYCKER INGÅR ÄVEN EN LJUS ALE OCH EN STOUT MED 3,5 PROCENTS ALKOHOLHALT I SORTIMENTET. Läs mer om ICAs måltidsdrycker och samarbetet med Grythyttan på ica.se. o välja det som passar de egna smaklökarna. Enklast är att börja med våra grundsmaker. – Söt mat gillar söt dryck, men vad händer i mötet mellan syrlig mat och en syrlig dryck? Salt mat till en beskare dryck? Bjud hem kompisarna, prova och tyck till! I SMAKSÄKRINGEN ingick även ett druvvatten – ett kolsyrat vatten med karaktär av rieslingdruva. Johan beskriver vattnet som fräscht och syrligt, med en touch av vin. – Druvvattnet är ett verkligt test, men jag tror sjukt starkt på det! säger Johan. Han tror även att vi bara har sett början på den alkoholrestriktiva dryckestrenden. – I Sverige har vi tidigare druckit alkohol fredag och lördag men begränsat oss till lingondricka eller mineralvatten en måndag eller tisdag. Nu fi nns det inte längre någon anledning att inte njuta av olika slags måltidsdrycker sju dagar i veckan! Effekten av mat och dryck i kombination kan vara neutral, förfriskande eller ge en förhöjning av måltidsupplevelsen så att det uppstår en synergi, alltså där helheten blir större än summan av delarna. En neutral, eller balanserad, effekt är bra när samma dryck serveras till flera olika rätter, exempelvis en buffé eller ett julbord. Vid förfriskning behöver inte grundsmakerna i mat och dryck vara i balans, men däremot munkänsla, fyllighet och smakintensitet. När man verkligen vill stila är det en synergieffekt man ska sträva efter – möten som säger wow! d K h m c r b i o y n e m t a k c ra