Buffé 1
Variera! Byt ut riven pumpa mot squash, morot, pa
lsternacka eller rödbeta. SYLTADE TOMATER Goda till den rimmade torsken på nästa uppslag. Eller på en buff é. GER 1 LITER 500 g körsbärstomater 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl strösocker 3 dl vatten 1 msk dillfrön GÖR SÅ HÄR: 1. Skölj tomaterna och picka hål i dem. Lägg dem i en väl rengjord glasburk med lock. 2. Koka upp ättika, socker, vatten och dillfrön i en kastrull. Häll den varma lagen över tomaterna och sätt på locket. Låt svalna. 3. Ställ i kylen. Låt stå minst 2 dagar innan de serveras. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. SYLTAD PUMPA MED STJÄRNANIS & SICHUANPEPPAR Sichuanpeppar får det att »pirra till« på tungan men kan vara svårt att få tag på. Ersätt med hela kryddnejlikor i så fall. Mums till söndagssteken! GER 1 ½ LITER 500 g pumpa (t ex muscat) 1 rödlök 2 dl ättiksprit (12 %) 4 dl strösocker 6 dl vatten 4 stjärnanis 1 msk hel sichuanpeppar eller 4 hela kryddnejlikor Tips! Mycket pumpa? Koka (eller baka) fruktköttet helt mjukt. Häll av vattnet och mixa till en slät kräm. Fördela krämen i plastpåsar. Frys påsarna som utplattade paket. Perfekta att använda till soppa, bröd, paj eller ostkaka. GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och kärna ur pumpan. Skala rödlöken. Skär pumpan i 1–2 cm stora tärningar och rödlöken i klyftor. 2. Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt pumpa,lök och kryddor. Låt koka ca 2 minuter. 3. Häll i rena glasburkar med lock. Sätt på locket och låt svalna helt i rumstemperatur. Förvara i kylen. 4. Låt stå minst 1 vecka före servering. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Doft av kummin PUMPABULLAR MED KUMMIN Med pumpa i brödet blir det både gott och saftigt. GER 16 SMÅBRÖD ELLER 3 BAGUETTER ¼ paket jäst (12 ½ g) 1 msk rapsolja 6 dl kallt vatten ¾ msk salt 2 dl grovrivet pumpakött (t ex butternut, muscat eller halloween) ½ tsk nymalen svartpeppar ½ msk hel kummin ½ dl linfrön ½ dl pumpakärnor 1 dl grahamsmjöl 10–11 dl vetemjöl (ca 650 g) flingsalt och hel kummin att strö över GÖR SÅ HÄR: 1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt olja och vatten, rör tills jästen löses upp. 2. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en smidig deg. Täck över med bakduk och låt jäsa 2 timmar i rumstemperatur. 3. Sätt ugnen på 250°C. 4. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda lätt. 5. Dela degen i 16 bitar (eller till 3 baguetter). Rulla till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, låt jäsa 30 minuter under bakduk. 6. Pensla bröden med vatten, strö över fl ingsalt och kummin. 7. Ställ in plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen till 225°C. Grädda bröden 15–20 minuter (eller ca 25 minuter för baguetter), tills de får fi n färg. FÖR ALLA Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten. Tuff mot ogräs Pumpa passar undervegetation under fruktträd eftersom den skuggar ut ogräset. Indianerna odlade ofta pumpa närmast marken i sina majsodlingar av samma anledning. Pumpa är lättodlad. Bland alla sorter är Kosters favoriter Rouge vife d’Etampes och Blue Hubbard. B U F F É 10 • 201 4 31